Čvorci uneređuju ulicu - rješenja nema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Problem s pticama, točnije čvorcima, muči stanare Kolodvorske ulice u Puli. Sličan je problem bio prisutan i lani na Giardinima, ali su tamo postavljeni uređaj koji imitira i ispušta glasove sokola, njihovog prirodnog neprijatelja. Koliko su u tome bili uspješni, znaju samo oni koji Giardinima svakodnevno kroče, no u Kolodvorskoj ulici problem je daleko od rješenja.

Potrebno je redovno čišćenje

Kako su nam rekli stanari, iz Pula Herculanee su najavili čišćenje i pranje ulica, ali efekti su slabi ili, bolje rečeno, nikakvi. Problem je što tkogod parkira na tamošnjim parkirnim mjestima vrlo brzo požali jer cijela vozila budu uneređena izmetom brojnih ptica koje borave u krošnjama drveća. Osim toga, izmeta ima i po trotoaru pa se prenose na cipelama u automobile i stanove. Osim toga, tamo je i dječje igralište pa su moguće i zaraze djece, strahuju naši sugovornici.

Međutim, strahu ovdje za sada nema mjesta. Barem tako tvrdi voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Nediljko Landeka kojeg smo upitali postoji li ovdje zdravstveni problem.

- To nije direktan javnozdravstveni problem, kao što je to kod životinja koje prenose bolesti ili izazivaju ubodne reakcije. U ovom slučaju, kod nakupljanja izmeta na jednom mjestu ne postoji opasnost ako se to mjesto redovno čisti, kaže Landeka.

Ističe da je problem sa čvorcima u gradu Puli prisutan već nekoliko godina, o tome intenzivno surađuju s nadležnim gradskim službama i traže rješenje, ali se ono još ne nazire.

- To je zaštićena vrsta ptica na koju se ne bi smjelo agresivno intervenirati i zapravo nema načina da ovaj problem riješimo. Ptice se, s druge strane, vrlo dobro prilagođavaju životu u gradskim sredinama gdje nemaju prirodnih predatora, a hrane imaju u izobilju i samo se razmnožavaju. Zapravo, prilično dobro su se snašli u gradskom životu, kaže nadalje Landeka. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter