Čvorci ponovno prijete Giardinima

Prošle sezone Giardini kao kokošinjac (N. LAZAREVIĆ)
Prošle sezone Giardini kao kokošinjac (N. LAZAREVIĆ)

Giardini su ponovno prekriveni izmetima čvoraka koji su se stacionirali na krošnjama ladonja nakon što ih je vatromet na otvaranju Filmskog festivala, kao i svake godine, "potjerao" iz Splitske ulice gdje inače obitavaju. Šetnja središnjim dijelom grada stoga počinje nalikovati sve više na obilazak ogromnog kokošinjca punog smrdljivog izmeta. Štoviše, čak su i oni suncobrani koje su pojedini ugostitelji na Giardinima zamijenili iznova identični kao i prošle godine kada su bili prepuni "fleka".

Izmet i buka teško podnosivi

U razgovoru s ugostiteljima s Giardina, doznajemo da im čvorci stvaraju nevjerojatne probleme. Vele nam da jedva izlaze na kraj s njihovim izmetom, a ni buka koju proizvode crvkučući nije zanemariva.

- Izmet koji nam pada po glavama je teško podnijeti. Pokušali smo se na sve načine zaštititi, no malo toga pomaže, kaže nam jedan od vlasnika ugostiteljskog objekta na Giardinima.

Kaže nam da ne pomažu ni suncobrani jer izmet jednostavno pada na sve strane. Također, problem je, kažu nam nadalje, što zbog toga sve smrdi i gosti se konstantno žale. Takvo stanje na Giardinima nije nikakva novost jer prošle je turističke sezone takva slika bila uobičajena. Najgore od svega, javna površina na Giardinima ne čisti se dovoljno bez obzira što se redovno čisti. Apelirali su stoga ugostitelji na Herculaneu da, ako je ikako moguće, češće peru pješačku zonu, a ne samo prometnicu. Problem nastane, pojasnili su nam, uvijek tijekom filmskog festivala, odnosno uvijek nakon vatrometa kada se čvorci iz Splitske ulice presele na Giardine. Tako je bilo i prošle godine. O navodnoj vijesti da netko pucnjima rastjeruje čvorke na Giardinima, tamošnji ugostitelji nisu znali ništa.

- Koliko nam je poznato, nitko to ne radi, niti smo čuli takve zvukove, kažu nam, dodajući da to uopće nije loša ideja jer tako nešto se "vani" često koristi i vrlo je učinkovito.

Nešto poput oponašanja zvuka sokola koji je navodno postavljen na pulskoj tržnici pa ptice, uplašenE tim grabežljivcem, bježe i ne zadržavaju se na stablima iznad tržnice. Međutim, ugostitelji s Giardina nisu znali da li je točna ta informacija, niti da li to djeluje. Složni su jedino u želji da se mora nešto učiniti jer je nered i buka koju proizvode čvorci na Giardinima, prevršila svaku mjeru.

Grad ne zna za pucnjeve

O svemu smo pokušali saznati više u Gradu Puli, odnosno da li su upoznati s ikakvom akcijom tjeranja čvoraka s Giardina. Međutim, i oni su bili iznenađeni takvim upitom, ustvrdivši da ne znaju za nikakve aktivnosti u tom smjeru osim da Herculanea intenzivnije čisti Giardine.

Herculanea je, inače, prošle godine kada se pojavio ovaj problem nekoliko puta prala i strugala javne površine u dogovoru s ugostiteljima radi pomicanja postavljenih terasa. No, čvorci nisu odlazili i to se konstantno ponavljalo. Vjerojatno je i problem što na Giardinima ima veliki broj ugostiteljskih tendi i suncobrana te postavljenih stolova što otežava čišćenje, no, kako se vidi iz razgovora s ugostiteljima, oni su spremni "žrtvovati" dio dana kako bi se površine očistile. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter