Cvjetni vikend u porečkom Velom Joži

Posjetitelji mogu razgledati i kupiti ukrasno i začinsko bilje
Posjetitelji mogu razgledati i kupiti ukrasno i začinsko bilje

Sportski je pod porečke dvorane Veli Jože danas prekriven živim šarenim "tepihom" Cvjetnog vikenda, manifestacije koju komunalno poduzeće Usluga, pod pokroviteljstvom Grada, organizira već šestu godinu za redom.

Sudjeluje 35 izlagača, najvećim dijelom iz Istarske županije, ali i iz Primorsko-goranske te jedan iz Slovenije, doznajemo od voditeljice Uslugine radne jedinice Hortikultura Nevije Poropat, koja je inicirala sajam. Među njima su po prvi put i kreativni i vrijedni članovi učeničkih zadruga istarskih osnovnih i srednjih škola, sa svojim proizvodima - od sadnica do mirisnih sapuna i ekološkog nakita.

Posjetitelji još sutra do 19 sati imaju prigodu razgledati i kupiti ljetnice, trajnice, mladice stabala i grmove, sobno, začinsko i ljekovito bilje, ukrasnu i uporabnu keramiku, supstrate za cvijeće, proizvode od lavande i meda te nakit i slike s cvjetnim motivima.

- Dolazimo svake godine, volimo vidjeti što se sve tu nudi, informirati se o biljkama. Kupile smo mirtu i žuto i narančasto cvijeće kadifice, koje su lijep ukras i uz to odbijaju mušice i vrtne nametnike, ispričale su nam Vera Ghersinich i njena 10-godišnja unuka Eva Fiškuš.

Najtraženiji su po običaju u ovom razdoblju đerani ili pelargonije, nezaobilazan sezonski ukras prozora i terasa. No, pažnju plijene i crne surfinije, raznobojni sićušni cvjetići za kamenjare, kaktusi, fuksije i brojne druge vrste, sve do grma tamjana s vrlo specifičnim mirisom, koji su jedni kupci tražili i dobili kao "ono protiv mušati".

Humanitarnu notu sajmu i ove godine daje inicijativa Likovne udruge Poreč (LUP), čiji su članovi prihod od prodaje svojih likovnih radova namijenili za novi pod u stanu za nužni smještaj, u kojem živi jedna korisnica Centra za socijalnu skrb. LUP je osmislio i prigodnu izložbu slika s cvjetnim motivima, koju je u klubu umirovljenika Galija moguće pogledati do 4. svibnja, utorkom, petkom i subotom od 10 do 13 sati.

Ručno izrađene ukrase izložilo je Društvo invalida, koje će prihod iskoristiti za materijale neophodne u kreativnim radionicama. A osim o biljkama i uređenju vrtova zainteresirani se imaju prigodu informirati i o organiziranju vjenčanja.

Cvjetni vikend je otvorio gradonačelnik Edi Štifanić, a dobrodošao kontrast oblačnom nebu bio je razigran nastup polaznika porečkih vrtića i škola. Osim izložbenog i prodajnog, manifestacija ima i natjecateljski karakter pa će sutra u 18 sati biti dodijeljene nagrade za najuređeniji štand, najljepši likovni uradak i aranžman s rezanim cvijećem. (napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter