Cvjetne kugle dobrodošlice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri kugle iz kojih rastu macuhice, na ulazu u Labin, djeluju zagonetno i zato privlace pozornost pješaka i vozaca. Napravljene su u radionici Prvog maja na Pjacalu prema patentu francuskog strucnjaka za hortikulturu Patricka Blanca.

Promjera su 1,2 metra, imaju željezni okvir oko kojega je obavijena mreža geotekstila preko koje, radi estetskog dojma, dolazi kokosovo vlakno. Napunjene su zemljom, a kroz probijene rupe u mreži umetnute su sadnice, njih 500 po kugli. Kroz sredinu kugle prolazi vertikalna cijev za zalijevanje. Koliko je poznato, ovo su prvi ovakvi hortikulturni objekti u Hrvatskoj.

Kugle su sastavni dio projekta uredenja kružnog toka zamišljenog da vedrim i žarkim bojama ostavi dojam ulaska u grad umjetnosti i kulture. Širina kružnog toka iznosi 33 metra, a zajedno s krilcima na prilazima površina ima oko tisucu cetvornih metara.

Zemlja je rasporedena u cetiri nejednaka brežuljka kao odraz labinskih vizura. Na njoj ce biti posijana trava i minijaturne gredice sezonskog cvijeca. Razigranost koja ce u konacnici nastati omogucit ce stvaranje razlicitih slicica ovisno o kretanju, odnosno motrištima.


Podijeli: Facebook Twiter