Cvitiću drugo i treće mjesto u raketnom modelarstvu


Prvo ovogodišnje međunarodno natjecanje prema pravilniku Svjetske zrakoplovne federacije, na kojem su sudjelovali i raketni modelari iz Republike Hrvatske, održano je u Slovačkom gradu Prievidza.

Glavni organizator natjecanja bio je Aeroklub Republike Slovačke, a domaćin Raketno modelarski klub Spektrum iz Prievidze. Hrvatsku je predstavljao Tomislav Cvitić, član Aerokluba Krila Istre, koji je u dosta jakoj međunarodnoj konkurenciji osvojio treće mjesto u kategoriji S6, te drugo mjesto u kategoriji S7. Kako napominje, natjecateljsko raketno modelarstvo, prema pravilniku Svjetske zrakoplovne federacije, puno je razvijenije u većini ostalih zemalja.

- U Hrvatskoj trenutno imamo samo devet registriranih sportskih raketnih modelara, pa se postignuti rezultati mogu smatrati zadovoljavajućima, kaže Cvitić.

Svoja umijeća u konstruiranju i lansiranju modela raketa i raketoplana odmjerili su natjecatelji iz Bjelorusije, Slovačke, Švicarske, Slovenije, Češke, Njemačke i Hrvatske.

Natjecanje je održano u pet kategorija (sportsko tehničkih zrakoplovnih disciplina) koje se boduju za poredak u svjetskom kupu: S4A - raketoplani (modeli koji polijeću s raketnim motorom, a spuštaju se u slobodnom letu); S6A - modeli raketa koje prizemljuju s trakom; S7 - makete pravih raketa; S8E/P - radiokontrolirani raketoplani s preciznim slijetanjem i S9A - modeli raketa koje prizemljuju s elisama. (B. PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter