Cvijeće za jednog kiborga i Morosin

Jelena Lužina, Diego Munoza Valenzuela i Željka Lovrenčić (N. LAZAREVIĆ)
Jelena Lužina, Diego Munoza Valenzuela i Željka Lovrenčić (N. LAZAREVIĆ)

Predstavljanjem knjige "Cvijeće za jednog kiborga" autora Diega Munoza Valenzuele te koncertom Livia Morosina u subotu navečer u galeriji Cvajner završeni su 13. Pulski dani eseja. O knjizi čileanskoga autora, gosta dana eseja, govorile su Željka Lovrenčić, koja je i ovo djelo prevela na hrvatski te Jelena Lužina. Lovrenčić je istaknula da je Valenzuela kvalitetan suvremeni čileanski umjetnik, koji je do sada objavio sedam knjiga. Navela je da se dosta prevodi literatura sa španjolskog govornog područja u nas, ali da bi trebalo ipak dodatno raditi na širenju tih veza.

- U svojim djelima Valenzuela često poseže za humorom, prisutna je i ironija, a riječ je o znanstveno-fantastičnom romanu, gdje je glavni lik android kome malo treba da postane čovjek. Tu je govora i o nedavnoj čileanskoj prošlosti, i premda djelo nije posebno namijenjeno djeci, zasigurno će se i toj dobnoj skupini svidjeti, kazala je Lovrenčić. Jelena Lužina govorila je o tome da je ovaj roman iznimno slojevito ispisan, gdje postoje razne interferencije, složeno štivo, gramatički vrlo dobro strukturirano, dinamično i napeto, a služi se, kako je rekla, efektom iznevjerenog očekivanja.

- Dosta sam čitala djela hispanoameričke književnosti u prijevodu, a ovu je knjigu kolegica Lovrenčić izvrsno prevela. Priča je potaknuta naglašenim angažiranim stavom. Ovo je jedna topla, dirljiva, humana, sasvim srdačna i prijateljska knjiga, vjeruje u pravdu, da će dobro pobijediti zlo, i da će dobri ljudi pobijediti. Sve je to velika bajka, kazala je Jelena Lužina u svome nadahnutome govoru. Sam je autor potom pročitao ulomak ove knjige u originalu, i zahvalio se dr. Borisu Domagoju Biletiću što ga je pozvao na dane eseja, a Lovrenčić je pročitala i osvrt drugog čileanskog pisca Cristiana Montesa Capa o ovoj knjizi.

Ovogodišnji Pulski dani eseja privedeni su kraju koncertom Livia Morosina i Anice Franjul, također u galeriji Cvajner, gdje je Livio, u svom prepoznatljivom stilu, izveo nekoliko pjesama iz raznih svojih stvaralačkih faza što je publika nagradila ovacijama. Nazočne su pozdravili dr. Biletić, kao organizator Pulskih dana eseja i Gorka Ostojić Cvajner, kao domaćin. (V. BEGIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter