Cvijeće za Castra na pulskom aerodromu

Nataša Dragun (lijevo) nakon što mu je uručila cvijeće
Nataša Dragun (lijevo) nakon što mu je uručila cvijeće

Bilo je to negdje 1976. na pulskom aerodromu na koji je u avionu Aeroflota sletio kubanski predsjednik Fidel Castro kojeg je put vodio na Brijune u posjet predsjedniku bivše Socijalističke federativne Jugoslavije i njegovom ideološkom kolegi Josipu Brozu Titu koji će tri godine kasnije uzvratiti taj posjet. Castru je tada prišla i buket karanfila uručila Puljanka Nataša Dragun, koju danas mnogi znaju kao glazbenicu.

Nataša je u to vrijeme išla u četvrti razred Osnovne škole Moša Pijade, današnja OŠ Centar.

Organizirano na doček

- U Pulu su stalno dolazili strani državnici i poznate ličnosti jer se na Brijunima nalazila Titova rezidencija, a djeca iz svih škola su organizirano išla na doček, mahali zastavicama uz ceste i ulice kojima je prolazila povorka ili bi nas znali ukrcati na brod i poslati na Brijune. Nije to bilo ništa posebno u to vrijeme, podsjeća Nataša, ali eto dogodilo se da je baš završila na fotografiji i dala danas pokojnom kubanskom predsjedniku cvijeće. Dragun je inače Titu dala cvijeće dva puta.

- Sviđa mi se taj kaputić koji sam nosila, kaže Dragun kada danas gleda tu fotografiju. Danas joj je drago da ima fotografiju koja je ovjekovječila njen susret s jednom povijesnom osobom i ta je fotografija danas dokument povijesti. Tada je imala tek deset godina i bila premala da razmišlja o tome, za Castra je znala da je predsjednik Kube. Castrova smrt bio je događaj radi kojeg se sjetila ove fotografije i objavila je na Facebooku.

Ne sjeća se točno datuma, ali i na samoj fotografiji vidi se da nosi kaputić, pa je očito bilo hladno, najvjerojatnije krajem zime. Ipak, tu je neizbježna plava pionirska kapa s petokrakom zvijezdom koji su u posebnim prigodama nosili svi pioniri, uz crvenu maramu. Dragun, koja je došla jedina iz svog razreda uz još neku drugu djecu vjeruje da ju je za ovaj zadatak preporučila njena razrednica Nevenka Šegota, budući da je Dragun bila odlična učenica.

Diktator i(li) ličnost

Castrova smrt izazvala je brojne reakcije u svijetu, neki ga oplakuju, dok neki njegovu smrt slave nazivajući ga diktatorom, dok mu malo tko osporava da je bio jedna od ličnosti koja je obilježila ionako burno 20. stoljeće. U Titu je imao svog ideološkog pobornika, s obzirom da su i jedan i drugi zemlje koje su na čelu pokušali odvesti u smjeru nekakve socijalističke utopije. Tito je preminuo četiri godine nakon ovog Castrovog susreta, dok je El Comandante koji je na vlast došao 1959. na vlasti proveo 47 godina i preminuo prije nekoliko dana. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter