Cvijeće na modnoj pisti

Cvjetni print od glave do pete
Cvjetni print od glave do pete

I dok vani bura puše svom svojom snagom, a u sjevernijim dijelovima zemlje i dalje pada snijeg, a visibabe, jaglaci i ljubičice sramežljivo nagovješćuju proljeće, modne su piste procvjetale, i to doslovno. Eklektičnost je u modi i dalje dominantna, sve je u igri i kombinaciji, što, ruku na srce, poručuje da ako je nešto još uvijek demokratično, to je moda.

Demokracija sa stilom? Nije loše, stoga će u tim stiliziranim demokratičnim vodama ovoga proljeća i ljeta dominirati jednostavnost ili pak grafizimi, op-art ali i monokromnost crno-bijelih kombinacija koje će se nježno razbuktati u pravom cvjetnom vrtu svih boja i oblika. Ljepotu cvjetnih uzoraka pretočenih na tkaninu među prvima je prepoznala legendarna Coco Chanel. Iako je bila žena koja je zagovarala klasiku, šarenilu cvjetnog uzorka nije mogla odoljeti, baš kao ni dizajneri poslije nje koji u svojim kolekcijama ne mogu odoljeti cvijeću, bar u nekom segmentu.

Uostalom, što je proljeće bez cvijeća? Što sezonski, što stilski. Volimo latice, podsjećaju na djetinjstvo, igru "voli me, ne voli…", ljubav i romantiku i trenutke radosti. Cvijeće je taj simbol vječne romantičarke i nježnosti, ali i stava i hrabrosti. Cvijet simbolizira ljubav. Cvijet je lijep, prirodan, divlji i opojan, a označava i nježnost i otvorenost. Mali cvjetići na romantičnoj haljinici vraćaju u bezbrižne dječje haljine, veliki podsjećaju na otkačene i psihodelične i liberalne flower power 70-e.

Iako je on motiv koji nikada ne vene, ove sezone cvijeću, i to velikom, gotovo djetinjastom i predimenzioniranom nije odoljela ni velika Prada koja je bila toliko opčinjena velikim cvjetovima da ih je baš svugdje stavila - od naočala do voluminoznih proljetnih mantila. Sličnu inspiraciju u puno nježnoj varijanti imao je i kaiser Karl Lagerfeld  - njegova Chanel kreacija s motivom nježnog cvijeća kao da je stidljivi simbol sezone pred nama. Nešto zaigraniji bili su Dolce & Gabbana okitivši cvijećem poluprozirne materijale maksi dužine. Cvijeće je uvijek efektno te sjajno funkcionira u printu, podiže raspoloženje i daje poseban romantični touch svakom komadu odjeće.

Poput bezbroj drugih boja i printeva, cvijeće nije moglo zaobići hlače i jeans, koje su ove sezone sve samo ne jednobojne. Ključ savršene proljetne kombinacije leži u cvjetnim hlačama, jednobojnoj majici, mantilu ili dugačkom kardiganu. Čini se da je prijašnjih godina postojala jedinstvena muza koja je dominirala sezonom. Ako je ona bila slobodnog duha, na proljeće je nosila bohenski chic, ujesen je postala opasna biker chic zavodnoica, zimi je prevodila samozatajno obavijena tamnim tonovima, ovoga proljeća ona je doživjela renesansu. Bit će svoja, ali s cvjetićem, bar u kosi. (Piše Lara BAGAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter