Cvek: Vijećnici zaslužuju naknadu za dobar rad

Robert Cvek
Robert Cvek

Predsjednik pulskog HDZ-a Zrinko Kajfeš proteklog je tjedna predložio da se naknade vijećnika Gradskog vijeća Pule, koje iznose 700 kuna, smanje na jednu kunu po uzoru na neke druge hrvatske gradove (Metković) da bi svojim primjerom pokazati osjetljivost u vremenu krize i stagnacije koje nije pošteđena ni Pula. Godišnja sredstva za naknade, a riječ je o 210 tisuća kuna, Kajfeš bi usmjerio u razne razvojne ili socijalne projekte i zdravstvene programe. Takav je prijedlog uputio predsjedniku Gradskog vijeća Robertu Cveku i tražio da ga se uvrsti u dnevni red sjednice Vijeća.

Međutim, predsjednik Gradskog vijeća nije prihvatio Kajfešovu namjeru da se o vijećničkim naknadama raspravlja kroz dnevni red sjednice Vijeća. Pojasnio je, prvenstveno, da prijedlog za raspravu odbacuje zbog nepotpunog načina upućivanja za dnevni red sjednice Gradskog vijeća, no, potom je dao detaljno obrazloženje zbog čega ne smatra primjerenim uvrstiti ovu točku u dnevni red.

- Smatram da pulski vijećnici časno, s poštovanjem i savjesno obavljaju svoj posao i da trebaju imati pravo na naknadu za taj svoj rad. Vijećnici su stalno u kontaktu s građanima i nije slučajno da je Pula proglašena jednim od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj, što samo znači da vijećnici dobro rade svoj posao. Vijećnička naknada nije se mijenjala od 1998. godine, a gradovi u Hrvatskoj koji su je ukinuli imali su do sada neuredno poslovanje ili velike milijunske minuse, što nije slučaj s Pulom, pojasnio je Cvek.

Predsjednik Gradskog vijeća pritom je naveo primjere nekoliko hrvatskih gradova u kojima su naknade predsjednicima Vijeća i vijećnicima dvostruko, pa i gotovo trostruko veće.

U Umagu tako vijećnici primaju 280 kuna više od pulskih, u Šibeniku 570 kuna više, a u Dubrovniku 800 kuna više od pulskih vijećnika, dok splitski primaju 1.300 kuna veću mjesečnu naknadu.

- Nitko ne dvoji da u recesiji treba što više smanjiti troškove da bi se ublažilo krizu, ali to se ne čini iz populističkih i političkih razloga. Ovo Vijeće je pokazalo da zna štedjeti, zbog toga su i uvedeni u rad tableti umjesto mnogobrojne papirnate dokumentacije za materijale za rad vijećnika. Svaki vijećnik koji se želi odreći naknade to može učiniti u svakom trenutku i ostaviti je u gradskom proračunu ili je, pak, donirati kojoj god ustanovi i udruzi želi, zaključio je predsjednik Gradskog vijeća. (G. ROJNIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter