Cvek: Promišljenom izgradnjom infrastrukture stvaramo preduvjete za rast


Pula ove godine ruši apsolutno sve turističke rekorde do sada. Zaključno s 15. kolovozom ove godine ostvareno je 268.137 dolazaka turista, što je 19 posto više nego lani, te 1.367.229 noćenja, odnosno 20 posto više nego u istom periodu prošle godine. Čak deset dana ranije, u odnosu na prošlu godinu, ostvareno je milijunto noćenje, a što je skoro mjesec dana ranije nego je to bio slučaj 2012. godine. Bogate povijesti i kulturnih događanja, s više od tisuću zabavnih, festivalskih i kulturnih manifestacija godišnje, Pula je sve značajnije mjesto na turističkoj karti svijeta.

Turistička meka mora se razvijati

Pula je i među 100 najodrživijih destinacija svijeta čemu, osim gore navedenog, doprinosi i dobra povezanost s velikim brojem europskih gradova.

Međutim, jasno je da trenutni pulski gabariti nisu dostatni za tako velik priliv gostiju. Uz Šibenik, Pula od gradova na Jadranu ima najveći "porast stanovništva" tijekom ljeta, čak 30 posto. Što učiniti da se spriječi kolaps, pitanje je za nadležne.

- Ulaganje u turističku infrastrukturu stoga je neupitno, a plaža na Hidrobazi dobar je primjer toga. S investiranih više od osam milijuna kuna, uređena plaža, na atraktivnoj lokaciji nasuprot Nacionalnog parka Brijuni, privlači sve veći broj domaćih i stranih gostiju i zasigurno će, nakon daljnjih faza uređenja, lokacija biti još poželjnija. Turistička meka mora se razvijati za što prostora ima, a da bi temelji biti prihvatljivi potrebno je osigurati preduvjete i mogućnosti putem spuštanja ovlasti s države na niže razine, govori zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek.

Dogradonačelnik ističe i da se napori gradske uprave, da jača standard života u gradu Puli i prati potrebe razvoja grada, i općenito u funkciji turizma, mogu iščitati iz značajnih ulaganja u infrastrukturu i uređenje grada.

- Nakon ulaganja u infrastrukturu ispod zemlje, grad se ubrzano uređuje i iznad zemlje, a velika su ulaganja vidljiva u prometnoj infrastrukturi. Naime, u proteklih pet godina Grad je uložio više od 120 milijuna kuna u prometnice na širem pulskom području za kvalitetnije, protočnije i sigurnije prometovanje. Upravo su u tijeku radovi na proširenju obilaznice, koja će, također, osigurati bolje uvjete prometovanja i svakako manje gužve najizraženije u špici turističke sezone. Maksimalni napori ulažu se i u povećanje parkirališnih mjesta gdjegod to prostorne mogućnosti dozvoljavaju. U posljednje dvije godine Pula parking investirao je više od 600 tisuća kuna u razvoj parkirnog sustava, navodi Cvek, podsjećajući da su Grad Pula i Pulapromet u studenom 2016. godine potpisali s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) ugovor o kreditu za nabavu novih ekoloških autobusa javnog gradskog prijevoza na prirodni plin, te da je u sklopu toga predviđena i izrada Plana održive urbane mobilnosti Pule koji će dati nove smjernice razvoja prometa. (GI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter