Cvek: Glasat ćemo protiv izmjena GUP-a za Muzil

Radovan Cvek (Arhiva)
Radovan Cvek (Arhiva)

- HSU smatra da nema razloga za žurbu kada je u pitanju Muzil i smatramo da je na gradskim vijećnicima velika odgovornost da donesu odluke koje neće ograničiti pravo građana da se grad razvija u interesu budućih generacija.

U tom smislu vijećnici HSU-a glasat će protiv izmjena GUP-a u segmentu koji se odnosi na Muzil. Naš gradonačelnik spominje kinesku poslovicu da bez obzira koliko je dug put, ako se ne učini prvi korak nikad ga nećemo savladati. To je točno, ali postoji još jedna poslovica koja nam dolazi iz susjedne zemlje i glasi: Tko se ženi na brzinu - taj se kaje na tanane.

Posebno je važno da su se oko ove teme skupili stručni mladi ljudi koji su protiv ovakvog pristupa gradske vlasti, pa se s pravom možemo pitati čiji je ovo grad.

Gospodin Boljunčić kaže da će IDS-ovi vijećnici glasati po savjesti, a ja ga pitam kada su to IDS-ovi vijećnici glasali tako - jer kada bi to bilo tako svi bi glasali protiv ovakvog plana za Muzil, rekao je Radovan Cvek, predsjednik županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika na konferenciji za novinare u pulskom sjedištu stranke.

Radenko Ognjenović, predsjednik gradske organizacije HSU Pula napomenuo je da HSU nije protiv izgradnje na Muzilu, ali je protiv ovakvog planiranja gradnje na tom području.

- Nije problem u maksimalnoj izgrađenosti već o trajnoj devastaciji tog prostora na način kako je predviđen planom, a pogotovo stoga što je to najveće slobodno područje u vlasništvu grada i države. Nalazi se na vrlo atraktivnom prostoru i ne treba ga devastirati s nekoliko hotela i golf igralištem. Imamo utisak da je plan rađen po željama pojedinaca, a ne po potrebama i željama građana Pule.

U gradu Puli već postoji atraktivno područje od Verudele preko Sakorđane do Zlatnih stijena koje je namijenjeno turističkoj aktivnosti gdje se nalazi još dovoljno slobodnog prostora za izgradnju turističkih kapaciteta. Ne stoje argumenti gradskih vlasti da će time doći do smanjenja nezaposlenosti jer 200-tinjak novih zaposlenih ne može drastično popraviti brojku od par tisuća nezaposlenih.

Ne stoji ni činjenica da će to produžiti turističku sezonu jer svi znamo da ona traje od četiri do šest mjeseci, a samo pojedini hoteli rade cijelu godinu. Neprihvatljivo je i neshvatljivo da nije prihvaćena niti jedna primjedba dana na ovakav prostorni plan, kazao je Ognjenović.

On je rekao i da je prijedlog HSU-a da se ova točka skine s predloženog dnevnog reda sljedeće sjednice Gradskog vijeća ili da se odgodi njeno prihvaćanje.

- Kad se toliko čekalo s donošenjem prostornog plana za to područje može se sačekati još neko vrijeme. Smatramo da je potrebno da se pozovu sve zainteresirane skupine - od arhitekata, građevinara, konzervatora, povjesničara, biologa, turističkih radnika do ekonomista - i pojedinci da daju svoje prijedloge, ideje, razmišljanja i savjete kako i na koji način oplemeniti taj prostor.

Tek se tada može ići s donošenjem plana za taj prostor tako da Pula po njemu bude prepoznatljiva te da bude na ponos grada i svih njenih građana, zaključio je Ognjenović.

Cvek je na konferenciji za novinare govorio i o predstojećim izborima za Europski parlament i pozvao građane da izađu na izbore jer su sada građani Europske unije i da glasaju za njihovog kandidata - Višnju Fortuna - lista broj 20, redni broj sedam. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter