Cvarci su opet in

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mast na kruhu s crvenom paprikom i solju ili šecerom i cvarci s kruhom bili su uobicajeno jelo mnogih prethodnih generacija, u pravilu siromašnijih. Cvarci su desetljecima bili apsolutno neopravdano zapostavljeni, a danas im se organiziraju festivali te u mesnicama dostižu astronomske iznose.

Kada je moj prijatelj Mirko iz Stancije poceo ovogodišnju sezonu kolinja, prvo što sam tražila bili su cvarci. Tako hrskavi, ukusni. Kako pojedeš jednog, tako ti ruka ide za drugim, Mirko ih radi odlicno. Da su cvarci ponovno in, pokazao je i prošlotjedni 11. Ucvirkenfest na kojem su u maštovitim jelima od cvaraka uživali mnogobrojni Puljani.

Danas se od cvaraka pripremaju razlicita novokomponirana jela, slana i slatka, a ja pamtim ona stara - pogacice s cvarcima i palentu s ocvirkima. Jedno i drugo nostalgicno i ukusno, priziva neka dobra stara vremena u stilu - "Kak' se nekad dobro jelo!"


Podijeli: Facebook Twiter