Čvarci - prije odbačena, sada skupa poslastica


Čvarci - u Istri ih nazivaju i črčkima ili ucvirkima - osim s kruhom, tradicionalno su se jeli s palentom ili u fritaji, odnosno zimi u salati s endivijom ili kuhanim krumpirima.

Danas su čvarci skupa poslastica. U mesnicama i supermarketima ili pak sajmovima mogu se kupiti po cijeni od sto do 120 kuna za kilogram što je bezobrazno skupo. Kada se samo sjetim godina u kojima čvarke nitko nije htio ni primirisati pa su se uglavnom potezali po frižideru ili se u seoskim domaćinstvima bacali kokicama i drugom "blagu".

Čvarke treba znati napraviti. Odvojiti slaninu od sala, očistiti je od krvi, nasjeći na komadićke (oko tri centimetra), peći s malo vode na laganoj vatri, paziti da ne zagori, procijediti. Pase osladiti odmah s onako još toplim od pečenja, mmmm…Od njih se mogu napraviti i ukusna jela, evo nekoliko recepata.  (V. MEDVEDEC)

 

Pogačice

Sastojci: Tijesto - 40 dag glatkog brašna, 1 kockica svježeg kvasca, 1,5 dl mlijeka, 5 dag maslaca, malo šećera, sol; namaz od čvaraka - 20 dag čvaraka, 15 dag maslaca

Priprema: Kvasac rastopite u malo mlakog mlijeka s dodatkom šećera. Prosijte brašno, dodajte sol, omekšali maslac i umijesite tijesto. Ostatak mlijeka dodajte po potrebi. Temeljno izrađeno tijesto oblikujte u sedam kuglica i ostavite ih na toplom dok ne udvostruče volumen. Čvarke povežite omekšalim maslacem i podijelite na šest dijelova. Jednu po jednu hrpicu tijesta pažljivo razvucite valjkom i obložite dobivenim namazom od čvaraka sve dok ne potrošite svo tijesto i namaz. Razvaljajte tijesto na jedan centimetar debljine pa kalupom oblikujte pogačice. Slažite ih na namašćen lim i ostavite da još malo odstoje. Prije pečenja premažite ih razmućenim jajetom i po želji pospite sezamom, lanom ili kominom. Pecite 10–15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzija. (Izvor: Moja podravska kuharica Nikoline Lončar)

 

Prosena kaša

Sastojci: 30 dag prosene kaše, 10 dag čvaraka, 3 dl vrhnja za kuhanje, 5 dag maslaca ili masti, sol

Na maslac dodajte prosenu kašu, dolijte vodu i dinstajte. Pri kraju začinite i umiješajte vrhnje za kuhanje. Servirajte tako da kašu pospete usitnjenim domaćim čvarcima koje ste popržili na masti.

Zanimljivost: Prosena kaša je izuzetno zdrava, prije svega za jaku kosu i nokte. (Izvor: Moja podravska kuharica Nikoline Lončar)

 

Palenta

Sastojci: grubo mljeveno kukuruzno brašno za palentu; čvarci i malo luka i češnjaka, sol i papar po želji

Priprema: Čvarke isjeckati na listiće, prepržiti ih na tavi zajedno s malo nasjeckanog luka i češnjaka dok čvarci ne postanu hrskavi a smjesta smećkasto-žuta, to preliti preko palente.

Savjet: Palenta može biti kuhana na rijetko, ili tvrđa pa narezana na kocke. (Izvor: Tradicionalna istarska jela – sezonska i blagdanska)

 

Pašteta

Sastojci: 4 veća kisela krastavca, 4-5 jaja, oko pola kg čvaraka, 3 velike žlice senfa, malo crvene paprike, malo soli, malo papra

Priprema: Jaja stavite kuhati, dok se jaja kuhaju sameljete čvarke na mašinu za mljevenje mesa, zatim sameljete kuhana jaja i kisele krastavce. Sve stavite u zdjelu, dodajte sol, papar, papriku i na kraju senf, sve sastojke dobro promiješajte.


Podijeli: Facebook Twiter