Cvarak postao delicija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cvarak, žmara, ocvirak, ucvirk, ocirk, cicciolo oduvijek je bio jelo za najšire narodne mase, a tu tradiciju njeguje i popularizira Ucvirkenfest koji je u subotu na pulskoj tržnici doživio svoje jubilarno, deseto izdanje.

Što zbog cinjenice da je cvarak zadnjih godina sve više tretiran kao delicija, k tome nimalo jeftina, a što zbog nezavidne socijalne situacije,vrlo brzo planulo je 300-tinjak porcija pašte s cvarcima koje su podijeljene gradanima, pretežito umirovljenicima.

U blizini je svirao trio Ad Libitum, dok je naknadno uzvanicima, sponzorima i partnerima festivala na katu zgrade tržnice prezentirano desetak vrsta hladnih jela s cvarcima, medu kojima i duvan cvarci iz Srbije. Oni su bili ponudeni na tostu s namazom od "urnebes salate" koju cine svježi kravlji sir i tucana ljuta paprika. I ovaj se put odazvala takozvana podružnica iz Virovitice.



Iako se drži nezdravom hranom, cijena cvarka zadnjih je godina porasla, u nekim dijelovima zemlje i iznad sto kuna po kilogramu.

- Od jedne svinje od 150 kilograma ne može se dobiti više od tri, cetiri kilograma cvaraka. I to je razlog što je cvarak danas skup, kaže Budimir Žižovic, poznati radijski voditelj i gastronom koji zajedno s agencijom Avenue organizira Ucvirkenfest.

- Cvarak je rodonacelnik svih suhomesnatih proizvoda. Prije nego što se bilo što pocne raditi od svinjskog mesa, najprije se naprave cvarci. Drugo, cvarak je zanimljiv kao polutrajni domaci produkt koji nema nikakvih aditiva. Štogod drugo radiš od mesa, moraš koristiti neke aditive, konzervanse. Istina je da cvarak prati glas nezdrave hrane jer je mastan, ali jedan moj duhovit prijatelj veli: "Kako mastan, kad smo mu mast vec izvadili", dodaje Žižovic.



Duhovita je bila i molba jedne umirovljenice koja je pitala kuhara pitala može li dobiti manje masnu porciju.

Ljudi su podijeljeni na one koji jako vole cvarke i one koji ih ne žele ni okusiti.

- Ta je meda na cvarku vrlo oštra. Istra je tu zanimljiva zbog toga što ima bezbroj tradicionalnih jela od cvaraka i s cvarcima. U vecini kontinentalnih dijelova cvarak se jede onakav kakav jest, dok smo mi u Istri u ovih devet godina Ucvirkenfesta otkrili 30-ak tradicionalnih jela i obnovili stare recepture.

No, cvaraka nema u restoranima u Istri. Dobit ceš indijske orašcice, ali cvarke neceš, veli Žižovic. Zato je, nasuprot elitistickim gastronomskim programima, ovaj festival i nastao, popularizirajuci hranu ukorijenjenu u narodu.


Podijeli: Facebook Twiter