Cuvee do Sao Francisco

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: cuvee "Rio-Sol"
Godina berbe:
2010.
Proizvodac:
Vini Brasil
Lokacija:
Lagoa Grande - Pernambuco - Brasil
Temperatura serviranja:
14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka:
nedjeljni roštilj
Ocjena:
8/10
Cijena (MPC):
50 kn

Svi Brazil znadu po nogometašima, sambi i lijepim ženama, no rijetko kome padne na pamet brazilsko vino. Mnogi ni ne slute koliko je to velika zemlja i što sve u njoj može uspijevati - Brazil ima površinu doslovce kao cijela zapadna Europa.

Postoji šest vinskih regija: Campanha, Serra do Sudeste, Serra Gaucha, Campos de Cima da Serra, Planalto i Valle do Sao Francisco. Vecina ih se nalazi na krajnjem jugu, uz granicu s Urugvajem i Argentinom, a jedino je Valle do Sao Francisco na sjeveroistoku zemlje, uz istoimenu rijeku. Najznacajnija vinska regija je Serra Gaucha, iz koje potjece oko 2/3 brazilskih vina.

Veliku zaslugu za razvoj vinarstva i vinogradarstva u Brazilu imaju doseljenici iz Europe, prvenstveno Talijani. Familije kao što su Basso, Boscato, Carraro i Pizzato medu poznatijim su proizvodacima vina u Brazilu. No, povijesno je ova zemlja uvijek bila oslonjena na Portugal pa je i jedna od najnovijih i najinovativnijih brazilskih vinarija plod investicije portugalske vinarije Dao Sul, a zove se Vini Brasil.

Vinarija ima 200 hektara vinove loze te uzgaja internacionalne sorte, i to najviše cabernet sauvignon, syrah, touriga nacional te tinta roriz od crnih, kao i chenin blanc i viognier od bijelih. Odlika ove regije jest da može imati dvije berbe godišnje, zbog svog specificnog položaju u samoj blizini ekvatora (cca 500 km).

Danas bih vam htio predstaviti jedno fino vino iz linije "Rio-Sol", koje je mješavina cabernet sauvignona sa syrahom. Odležalo je samo u inoksu, ima lijepu rubinski crvenu boju, bistro je i djelomicno gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, kakvoca je fina. U mirisu se osjeti šumsko voce (borovnice, maline), potom i nota dima. Kasnije se osjeti cokolada pa onda crni papar te mala nota cedrovine, dakle kompleksnost mirisa je djelomicno bogata.

Vino je suho, djelomicno toplo i mekano, a s druge strane svježe, tanicno te mineralno i punoga tijela. Djelomice je uravnoteženo jer mu možda previše strši svježina. Intenzivnost okusa je izražena, miris je trajan, a kakvoca fina. Harmonicno je i spremno za konzumaciju.


Podijeli: Facebook Twiter