Čuvari istarske tradicije

Otvorenje smotre narodne glazbe i plesa Istre (Ivona ORLIĆ)
Otvorenje smotre narodne glazbe i plesa Istre (Ivona ORLIĆ)

Na ponajljepšem istarskom trgu, Titovom trgu u Labinu, održana je u subotu navečer 49. smotra narodne glazbe i plesa Istre. Svirkom na velu i malu sopelu tradicionalni su susret mantinjadom otvorili Viliam Vojić i Dalen Načinović iz nedalekog Kršana, nakon čega su brojnu domaću publiku poduprtu iseljenim Labinjanima i turistima pozdravili labinski gradonačelnik Tulio Demetlika i istarski župan Valter Flego proglasivši folkloraše čuvarima istarske tradicije.

Na pozornicu smještenu na labinskom placu popeli su se prvo folkloraši iz najsjevernijeg dijela poluotoka - Ženska vokalna skupina "Jažulice" iz Lanišća koje su bugarile "Gora se sa gorom razgovara" te Miro Šverko iz istog mjesta koji je pokazao kako se svira na ćićsku tamburicu, da bi ih slijedio najčešći istarski starinski ples - balun kojeg je izvelo Folklorno društvo Pazin s Goranom Farkašom na mihu.

Tijekom večeri vlastite inačice toga plesa (balun, balon) izvele su folklorne skupine kanfanarskog KUD-a "Dvigrad", seljanskog KUD-a "Stjepan Žiža", rovinjskog KUD-SAC-a "Plesarin", medulinskog DKUS-a "Mendula", KUD-a "Barban", KUD-a "Savičenta", pulskog KUD-a "Uljanik" te kršanskog KUD-a "Ivan Fonović Zlatela". Lovrečki se KUD "Matko Laginja" odlučio za mazurku, folklorna skupina Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane za ples La forlana, KUD "Rakalj" za ples "ballo di sedia", a folkloraši iz rašanskog RKUD "Rudar" za labinski tanac.

Bilo je tu žejanskih kantadura koji su pjevali na svom osobitom dijalektu, gunjaca iz središnje Istre, individualnih ili u duetu svirki na šurlama, dvojnicama, roženicama, sopelicama, na mehu i maloj sopeli. Mnogo se kantalo na tanko i debelo u čemu su zapažene nastupe imali članovi žminjskog KUD-a "Mladice", obitelj Sirotić iz Rajki te brojni kantaduri iz istočne, južne i središnje Istre, pri čemu treba izdvojiti bitinade rovinjskog KUD-a "Marko Garbin" te taranjkanje uz meh u izvedbi Đina Bučića Barilića. Na kraju ugodne ljetne večeri koju su vodili Mirjana Pavletić i Vladimir Pernić uz labinski tanac spuštena je službena zastava smotre.

Publiku je uz labinskog pozdravio i pulski gradonačelnik Boris Miletić, domaćin idućeg jubilarnog susreta, čiji je otac rodom s Labinštine. Uslijedio je zabavni glazbeni program na kojem je nastupio tamburaški sastav Veličke legende iz Velike kraj Požege osnovan lani. Publici je ponudio drukčiji, slavonski melos, ali je večer ipak zaključio istarski etno bend Šćike iz Kršana. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter