Čuvari glazbenih priča iz davnina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno nominirana za Porina, pazinska etno skupina Veja donijela je dašak starih vremena i tradicije ove subote u pulski caffe bar Mimoza. Makar se etno glazba rijetko može čuti u ovom pulskom klubu u kojem pretežno nastupaju rock i jazz sastavi, Veja su privukli brojnu publiku koja je do posljednjeg mjesta ispunila Mimozu.

Ovaj sastav predvođen pjevačem i multiinstumentalistom Goranom Farkašom predstavio je tradicijske skladbe u svojoj osebujnoj interpretaciji, a te skladbe se nalaze na njihovu debitantskom albumu "Dolina mlinova". Tako su izveli "Mareja", "Mila moja" i druge, a na repertoaru se našla i naslovna skladba "Dolina mlinova" koju je napisao Dario Marušić. Tradicijski napjevi često su priče iz svakodnevnice uvijene u glazbeno ruho, a Goran Farkaš je pak sjajan pripovjedač koji vrlo živo predstavlja zbivanja o kojima kazuju pjesme, te je posebno bila zanimljiva "Spazzacamin". Publika je dobro znala stihove svih pjesama te je pjevala s Vejom, a ova petorka svestranih glazbenika uzvratili su srčanom izvedbom koja je njihov zaštitni znak i upravo zahvaljujući sjajnoj i originalnoj izvedbi, Veja svoju glazbu predstavlja na nastupima diljem Europe. Također, publika u Mimozi prisustvovala je i premijeri, jer je Veja izvela i jednu novu skladbu.

Kako sami članovi Veje ističu - sve se mijenja, što znači da raste, a sve što raste - živi, inspirira i otvara nove mogućnosti za kreativnost. I upravo zato svi ti stari napjevi koje smo čuli stotine puta, u njihovoj izvedbi zvuče svježe i živo, a i neodoljivo evociraju asocijacije na neka druga, stara vremena i navade naših starih. A Veja su pak čuvari koji baštine blago i prenose ga na najbolji mogući način, svima koji žele da slušaju. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter