Cuvari baštine slili se u Lanišce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo svako selo u Istri ima svoju smotru tradicijske glazbe, vecinom one ponikle iz istarskog podneblja, ali jedino se Lanišce, selo podno Orljaka, može pohvaliti smotrom izvorne vokalne baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Cicariji" koja je u nedjelju poslijepodne doživjela svoje cetvrto izdanje te je, ugostivši pjevacice iz Ljubuškog, "probila" državnu granicu i proširila se na Bosnu i Hercegovinu.

Na 548 metara nadmorske visine, pored župne crkve sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, okupili su se cuvari svih oblika raznovrsne vokalne baštine "Lijepe naše" i predstavili šarenilo višestoljetnog poja ocuvanog u pojedinim dijelovima Hrvatske do današnjih dana.





Smotru su bugarenjem otvorile cuvarice cicskog kanta Ženska vokalna skupina "Lanišce", a "Tri Cica" Josip Žmak, Antun Tone Šverko i Zorko Ziraldo, u formi muškog bugarenja Cicarije, otpjevali su pjesmu "Oja, oja reci da si moja". Svirkom na tamburicu s dvije žice predstavio se i Miro Šverko, svirac i izradivac tamburica iz Lanišca.

Smotra s rekordnim brojem izvodaca bila je glazbeno najraznovrsnija do sada pa su brojni posjetitelji mogli uživati u bogatom bloku domacih istarskih snaga, ali i u puckim pjesmama koje su u srce Cicarije donijeli gosti iz Vinjana Donjih, Sinja, Ljubuškog, Dugog Polja, Runovica...



Clanovi Hrvatskog kulturnog društva "Vinjani" izveli su žensku gangu, Udruge za ocuvanje baštine cetinskog kraja iz Sinja reru i ojkavicu, KUD-a "Sveti Ante" becarac i gangu dreteljskoga kraja, a nastupile su i pjevacice iz Ljubuškog. Predstavili su se clanovi KUD-a "Pleter" iz Dugog Polja s formama treskavica, ej (natpjevavanje), uravan te muška i ženska rera. Clanovi KUD-a "Novae" izveli su žensku gangu i putnicko pjevanje onako kakvo je ocuvano u Runovicu. KUD "Radovin" kod Zadra kao i dva pjevaca iz Oštarija (Opcina Josipdol) takoder se dice vokalno-glazbenom baštinom i unatoc naletima novih trendova uspijevaju ocuvati dio ostavštine svojih predaka.





Mile Krajina iz Osijeka oduševio je specificnim glazbenim izrazom koji njeguju narodni guslari, a kakav se, porucio je voditelj smotre Vlado Pernic, u Lanišcu još nikada cuo nije. Clanovi KUD-a "Barban" predstavili su pjevanje na tanko i debelo te grupno pjevanje, grupa iz Rovinja zapjevala je bitinade, nastupio je Rado Cvetko Doricic na cindri, kao i Žejanci s krajnjeg sjevera Istre.

Dobrodošlicu na Cicariju, koju zbog prirodnih ljepota nazivaju i malom Švicarskom, zaželio je nacelnik Neven Mikac, a pozdravne rijeci uputio je Bruno Krajcar, umjetnicki direktor smotre.


Podijeli: Facebook Twiter