Čuvanje tradicije i kulture od zaborava

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Jubilarni deseti Festival bošnjačke kulture u Istri, u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka u Istri, održat će se u subotu na Forumu od 19 do 21 sat. Riječ je o najstarijem festivalu jedne nacionalne manjine koja živi i djeluje u Istri, a koji Bošnjaci organiziraju čuvajući od zaborava svoju tradiciju i kulturu. Na ovogodišnjem festivalu prezentirat će se bošnjačka narodna nošnja, igre i plesovi, te poznate savdalinke. Nastupit će kulturno-umjetnička folklorna društva Đulistan iz Labina, Kršanski ljiljani iz Kršana i Bosna iz Pule, te vokalistica Jasmina Makota i harmonikaš Andrej Pezić.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić naglasio je da je jubilarni festival prigoda i da se sugrađane upozna s bošnjačkim običajima, a na Forumu će se, kako je rekao, predstaviti i turistima, koji će prisustvovati bogatstvu multikulturalnosti Istre.

- Festival će se nakon Pule nastaviti po ostalim istarskim gradovima i općinama gdje djeluje Bošnjačka zajednica, a u listopadu ćemo imati završnicu na kojoj ćemo ujedno proslaviti i 20. godina djelovanja Nacionalne zajednice Bošnjaka u Istri. Cilj je promicanje i očuvanje bošnjačke kulturne baštine i identiteta i integracija u sredini koja nas je prihvatila i gdje smo osnovali svoje živote, poručio je Pršić. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter