Čuvajte svoje stvari dok ste na plaži ili u moru

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Svake godine, odnosno ljeta, pa tako i ovoga, na istarsku obalu dolazi veliki broj turista iz raznih zemalja, a za njima dolaze i oni koju na sve načine pokušavaju zaraditi "kruh preko pogače". Naime, turisti, pogotovo oni nesmotreni su magnet za zlonamjernike, kradljivce, lopove i provalnike. Broj krađa na plažama, sobama i apartmanima prilično je visok, od onih sitnih koji se zadovoljavaju sa nekoliko eura, mobitelom do krađa skupocjenih bicikala i automobila.

Vrebaju i promatraju navike kupača

Policija redovno upozorava građane i turiste da više vode računa o osobnim stvarima tijekom odmora, pogotovo tijekom boravka na plažama i bazenima. Ostati bez novca i vrijednih stvari je vrlo lako, budući da zlonamjernici satima vrebaju i promatraju navike kupača. Radi izbjegavanja negativnih iskustava policija i ove godine savjetuje kupačima da na plažu nose samo najpotrebnije i najnužnije i manje količine novca. Tako će biti pošteđeni muke i osjećaja nemoći da su pokradeni, pogotovo jer su sami pridonesli svojoj zaštiti. Na plažu nikako ne nositi vrijedne predmete i dragocjenosti, posebice zlatninu, veće svote novca i vrijedne fotoaparate i videokamere. Dokumente i veći dio novca najbolje je pohraniti u sefu hotela ili recepcije ako za to ima mogućnosti, a preporuka je ponijeti novca koliko je potrebno za sitne troškove. Ako se na plažu dolazi nekim prijevoznim sredstvom, biciklom, mopedom ili automobilom, valja se osigurati od mogućnosti provale ili krađe prijevoznog sredstva. Uvjerite se da su nakon parkiranja iz automobila izvađeni dokumenti i vrjednije stvari, a da su potom zatvoreni prozori i naravno zaključano vozilo. Ukoliko se radi o prijevozu na dva kotača, onda je najbolje parkirati u blizini mjesta boravka na plaži, naravno sa lancem na kotaču. Ako ste već sa sobom uzeli fotoaparat, mobitele i druge vrijedne predmete, nemojte ih ostavljati bez nadzora, već ih povjerite prijatelju ili poznaniku dok ste u moru.

Valja pripaziti na nametljive osobe

Isto tako, ako previše provjeravate stvari koje ste sakrili ispod ručnika ili kamena, postoji mogućnost da netko uoči i zaključi da imate velike vrijednosti koje skrivate. Kod okrijepe na brojnim terasama bolje je ne odlagati stvari na stolice i zidiće jer je dovoljan trenutak nepažnje koji će uvježbani kradljivac iskoristiti tako što će preko stvari baciti ručnik i potom nestati sa svime.

Valja pripaziti na nametljive osobe koje vam ponude bilo kakvu pomoć, jer možda nisu svi dobronamjerni, a ako ste pokradeni, prvo pretražite bližu okolicu, možda pronađete bar svoj novčanik s dokumentima, a o svemu odmah žurno obavijestite policiju na broj 192. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter