Ćurković: Knjiga je plod mašte,ali je i poticaj mašti


- Ove godine Monte Librić - Festival dječje knjige, koji će se održati u pulskom Circolu od 20. do 26. travnja, donosi posve novo ruho - sportsko. Kako ste došli na ideju o predstavljanju knjiga u pokretu?

 - Tematsko oblikovanje programa kreativni je čin u kojem istražujemo poziciju knjige i čitanja među djecom. Nakon što smo se proteklih godina bavili isključivo književnim temama, ove godine zaronili smo u nešto sasvim drugačije. Ideja da se bavimo "Knjigom u pokretu" inspirirana je spontanom dječjom razigranošću. Imperativ je bio knjigu učiniti mobilnom i dinamičnom, dodati joj onaj znatiželjni efekt koji danas djeci pružaju razni ''gadgeti''.

Da me krivo ne shvatite, nemamo ništa protiv toga, novo doba ima svoje zakonitosti i prednosti, ali problem nastaje kada se neke kulturne vrijednosti poput čitalačkih pasiviziraju ili jednostavno izostanu. Zato je naš zadatak da knjigu približimo djeci, a naša neprestana želja za novim konceptima proizlazi iz propitivanja kako biti učinkovitiji u tome. Knjiga je plod mašte, ali je i poticaj mašti kao neobuzdana igra i zato smo je željeli promatrati izvan njezine kataloške složenosti, kao nešto što živi svoj život na razne načine, ovisno o tome kako joj pristupamo.

Tema je višeslojna i o njoj se može različito govoriti, nas je zanimao kontekst igre i slobodnog kretanja. Povezali smo je sa sportom i čini se dobili prirodan sklad. Čitanje baš kao i sport izvor su zanosa i strasne želje za napredovanjem. Promoviramo sportsko penjanje kao disciplinu, ali mogli smo izabrati bilo koji sport. Riječ je o želji da se istakne važnost ovih aktivnosti u odrastanju. Sportsko penjanje već u svom nazivu jasno ukazuje na uspon, kretanje prema nečemu, osvajanje vrhunaca. Simbolika je i više nego očita. Uostalom i mi smo Monte, brežuljak sagrađen od knjiga koje čekaju da ih netko razumije i tako – osvoji!

- Poznati ste po vizuali, kako će ove godine Librić izgledati?

- Vizualno rješenje bilo je ključno za predstavljanje teme. Ovaj zadatak povjerili smo Manuelu Šumbercu našem dugogodišnjem suradniku, iznimnom ilustratoru i animatoru, vlasniku brojnih priznanja od kojih su čak dva Porina. Manuel dobro poznaje koncepciju Monte Librića, doživljava ga kao umjetnički festival za djecu i stoga ne čudi njegov odgovor na temu. Ilustraciju s knjigom koja hoda, skače, vrti se i izgleda bajkovito, ali također i ona koja želi srušiti mit o njezinoj statičnosti i ekskluzivitetu zatvorenih prostora grafički je dizajnirao Matko Plovanić. Njihova rješenja inspirirala su i arhitektonski dvojac - Leonida Zubana i Dina Krizmanića, koji su oblikovali prostor Librića. To je ujedno i najveća novost ovogodišnjeg izdanja. Scenografija će obilovati scenskim montažama, elementima i oazama za čitanje, visećim i hodajućim knjigama. Umjetnički doprinos scenografskom kolažu dao je i naš Vibor Juhas uz pomoć mlade kiparice Hane Kolić.

- Circolo će biti ukrašen i velikom stijenom za penjanje. Recite nam nešto o tom programu?

- S obzirom na temu, logičan korak bio je pozvati na suradnju pulski sportsko-penjački klub OnSight. Ne mogu reći da nisu bili začuđeni i da budem iskrena: drago mi je da se ideja odmah dopala Siniši Hrestaku, predsjedniku kluba. Literarno penjačka poveznica stvorila se sama po sebi, a ključne riječi bile su koncentracija, udubljenost i kreativna angažiranost na putu prema vrhu. Naravno, sve uključuje određeni trud pa ćemo tako u suradnji s Onsightom na otvorenoj sceni Circola postaviti umjetnu stijenu za penjanje s penjačkim grifovima u obliku slova i brojki s citatima iz knjiga koje će mali čitači – penjači morati osvajati. Naše tradicionalne Libraonice bit će osmišljene na način da uključuju literarno- penjačke aktivnosti, a ostvarit ćemo ih u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, na čemu posebno zahvaljujem voditeljici Odjela za odgojne i obrazovne znanosti doc. dr. sc. Ivi Blažević. Studentice treće i četvrte godine Odjela za odgoj i obrazovanje pripremit će niz zanimljivih igara za djecu koje će se provoditi od ponedjeljka do petka u popodnevnim satima, a subotom i nedjeljom u jutarnjim i popodnevnim satima.

Izuzetno nam je drago da će svoj doprinos temi dati i dva vrhunska sportaša koja su se odazvala našem pozivu. U programu "Knjige papam" imat ćemo prilike družiti se s jednim od najboljih svjetskih alpinista, putopiscem i pustolovnim vitezom, Stipom Božićem. U samom programu otvaranja Festivala sudjelovat će mladi skijaš i zaljubljenik u sportsko penjanje, Natko Zrnčić Dim. (Vanesa BEGIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter