Curiosity našao tragove postojanja vode na Marsu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

NASA-in rover Curiosity na površini Marsa tek je sedam tjedana, ali je već našao dokaze da je nekada tim planetom tekla voda, izvijestio je BBC.

Robot je u sjedište američke svemirske agencije poslao fotografije klasičnih konglomerata, stijena koje čine šljunak i pijesak. Znanstvenici kažu da veličina i oblik kamenčića u stijeni ukazuju da ih je nosila i erodirala voda i smatraju da je rover našao mrežu drevnih vodenih tokova.

Stijene, opisane u priopćenju NASA-inog laboratorija, vjerojatno su se formirale prije nekoliko milijardi godina, a sami vodeni tokovi mogli su postojati na površini dugo razdoblje, rekao je znanstvenik Bill Dietrich s kalifornijskog sveučilišta Berkeley, koji sudjeluje u projektu Curiosity. "Ocjenjujemo da bi lako moglo biti riječ o tisućama do milijuna godina", rekao je novinarima.

Sateliti oko Marsa već dugo snimaju kanale na površini Marsa nastale nekom vrstom tokova za koje se pretpostavlja da su vodeni, a otkriće Curiosityja na mjestu slijetanja u ekvatorijalnom krateru Gale pruža prvi dokaz s terena za te ocjene. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter