Curić: Istri ne treba nekretninski golf

Primjerom u Crvenom Vrhu jasno je da se golf može u Istri igrati cijele godine (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Primjerom u Crvenom Vrhu jasno je da se golf može u Istri igrati cijele godine (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Idućeg proljeća županijski prostorni plan u Istri bit će drugačiji - mijenjat će se i nadopunjavat izgrađeni dijelovi parcela, trase cesta, šminkat će se trgovi i druge lokacije, a promjene će doživjeti i turističke destinacije koje su u aktualnom planu postavljene kao golf igrališta.

To nam je potvrdio pročelnik upravnog odjela za turizam Istarske županije Branko Curić koji nam nije otkrio i koliko će golf igrališta u konačnici Istra imati, jer sve je još na razini špekulacija.

- Istra po prostornom planu ima 23 lokacije predviđene za golf igrališta. Sad se spremaju sistematske izmjene toga plana te će se otvoriti mogućnost smanjenja broja golf igrališta. Valja istaknuti da su ovo tek prijedlozi te treba sačekati s konačnim brojem. Radi se o smanjenju lokacija na kojima se praktički ništa nije desilo u proteklom razdoblju, no broj i lokacije igrališta u Istri u konačnici će određivat i samo tržište, kaže Curić.

Istra ima tek jedno u cijelosti izgrađeno golf igralište i to ono na Crvenom Vrhu kraj Savudrije. Igralište na Brijunima ima koju godinu previše i zaostaje za zahtjevima golferske klijentele.
  
- Dobar primjer je Savudrija gdje i tijekom jesenskih i zimskih vikenda nema slobodnog mjesta za igranje. Na Brijunima igralište ne zadovoljava goferske uvjete pa se zbog toga ne možemo uspoređivati s primjerice španjolskim, portugalskim ili turskim destinacijama, a da ne govorimo o austrijskim, slovenskim ili njemačkim primjerima. Vrijeme je pokazalo kakva golf igrališta treba sagraditi u Istri.

Mislim da su jaka izgradnja uz golf igrališta bila u modi početkom i sredinom prošlog desetljeća, u vrijeme "real estate" buma. No, danas moramo analizirati sve parametre i vidjeti treba li nam uopće takva izgradnja zajedno s golfom. "Real estate" biznis je danas nešto sasvim drugo i mislim da bi u tom pravcu trebao ići i plan za golf igrališta u Istri, kaže Curić.

Primjerom u Crvenom Vrhu jasno je da se golf može u Istri igrati cijele godine. Isto vrijedi i za Brijune, što dovoljno govori o tome da je Istra povoljna destinacija za golferski turizam.

Golf se u Istri može igrati i ljeti, što zbog visokih temperatura nije slučaj za niz drugih europskih regija, a Curić tvrdi da se golf igrališta na Poluotoku mogu graditi i bez velikog broja smještajnog kapaciteta. (C. B. GALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter