Curi radioaktivna voda u Fukushimi, ozračeni radnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šestorica radnika japanske nuklearne elektrane u Fukushimi bila su izložena curenju radioaktivne vode nakon što je jedan od njih zabunom odstranio dio sustava za uklanjanje soli iz vode, priopćio je u srijedu operator nuklearne elektrane Tepco.

U zadnjem incidentu u Fukushimi radnik je zabunom odstranio cijev povezanu sa sustavom za uklanjanje soli iz stotina tona vode koje Tepco pumpa ne bi li održao reaktore hladnima. U Fukushimi kažu da su reaktori sada stabilni, ali svakoga je dana potrebno dolijevati u njih vodu da ne bi ponovno izmakli kontroli.

Nekoliko tona vode je iscurilo, ali ostalo je unutar lokacije sustava, rekao je glasnogovornik Tepca.

Tepco se trudi spriječiti curenje radioaktivne vode u centrali koja je bila pogođena potresom i tsunamijem u ožujku 2011. Tsunami koji je nastao kao rezultat potresa udario je u postrojenje Daiichi u Fukushimi izazvavši taljenje šipki za gorivo, radioaktivno zagađenje zraka, mora i hrane te evakuaciju 160.000 ljudi.

Zadnje curenje kontaminirane vode, do kojega je došlo prošlog četvrtka, pokazuje da napori Tepca da poboljša sprečavanje curenja kontaminirane vode nisu dovoljni, rekao je vladin glasnogovornik Yoshihide Suga. Vlada će se angažirati na poduzimanju daljnjih koraka kojima bi se poboljšala situacija, oslanjajući se na izgrađene spremnike koji bi trebali zadržavati višak vode za hlađenje oštećenih reaktora u nuklearnoj centrali Fukushimi Daiichi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter