Cukijada tri kunfina na Feštinskom kraljevstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Feštinima na tromeđi između općina Žminja, Svetvinčenta i Barbana, odnosno između katastarskih općina Žminj, Gočan i Bokordići, danas se po deveti put održala "Cukijada tri kunfina", tradicionalno jesensko natjecanje triju dječjih vrtića s toga područja. Na širokoj tratini ovoga za djecu posve prilagođenog izletišta, čija je glavna atrakcija sada već svima znana špilja Feštinsko kraljevstvo, okupilo se gotovo 200 djece iz svih skupina žminjskog vrtića Rapčići, svetvinčentskog Balončića i barbanske Tratinčice.

Igre ne otvorenom

Mališani su se penjali po deblima, po vidikovcu, jahali "konjiće" i "traktore", igrali mali nogomet i "lovice", igrali se s mnoštvom cuki (bundeva) koje su dekorirale čitavo igralište, a koliko smo vidjeli, najpopularnije je bilo kotrljanje po nizbrdici gdje je vladala posebna gužva. Djeca su se igrala, družila, istraživala te odmjeravala spretnost, snagu i izdržljivost kroz stare natjecateljske igre s cukima, dok su odgojiteljice i stručni timovi razmjenjivali iskustva. One koje zanima tromeđa mogu je lako obići, jer se nalazi samo kilometar i pol južnije od Feštinskog kraljevstva.

- Želja nam je bila da djecu dovedemo na otvoreno gdje će se zajedno igrati prirodnim materijalima, a ovo je idealan prostor, jer je sve opremljeno po mjeri djeteta, kazala je ravnateljica žminjskog vrtića Nevia Jedrejčić dodavši da trenutno ima mnogo aktivnosti u vrtiću pa su tako prekjučer imali predstavu "Najotmjeniji div u gradu", a dan ranije vrtićku biciklijadu. Mališani su obišli i Feštinsko kraljevstvo gdje im se ukazao "duh", ali i "Djed Mraz" koji se ondje krije do skorog Božića. Vidjeli su i prave pravcate šišmiše, a uz pomoć instrukcija odgajateljica, tijelima na livadi oblikovali su broj devet čime su simbolički obilježili 9. izdanje cukijade, svojevrsnog "Pozdrava Teti Jeseni". Cuki se mnogo proizvode u ovom kraju, sad im je štajun, a i mogu poslužiti za mnoge igre. Tako su uslijedile natjecateljske igre: kotrljanje cuka, nošenje cuka u košarama, štafeta s karijolama i cukama (ne smiju ispasti iz karijole!), a sve je to bilo popraćeno srčanim navijanjem.

Slijedi Petoboj prijateljstva

- Feštinsko kraljevstvo se počelo uređivati 2005. a otvoreno je 2008. godine. Za njegovo uređenje dali smo si puno truda. Tek u zadnjih dva-tri lita se baš pročulo za njega, većinom nas zadovoljni gosti usmeno preporuče prijateljima pa nam dolaze posebno dječji vrtići i škole, naročito s riječkog područja, ali i turisti, pogotovo ljeti kada je oblačno, kišno vrijeme, tada je navala, kaže Romano Božac, vlasnik zemljišta na kojem se nalazi izletište. Ova tri vrtića susreću i u svibnju na olimpijskom "Petoboju prijateljstva" na kojem se mališani natječu u skoku u dalj, trčanju, bacanju loptice, poligonu prepreka i štafetnoj utrci. Ovaj susret organizirali su u suradnji s obitelji Orbanić iz Feštini. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter