Cukerancici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema znacajnijeg obiteljskog slavlja ili svecanosti bez cukerancica. Nekima obicnih, ali tako ukusnih i jednostavnih kolacica koji svakom sladokuscu prizivaju u sjecanje neka stara dobra vremena. Toplinu obiteljskog ognjišta, intimnost i dobrotu medu svojima. Evo jednog recepta Slavice Bencic iz Pazina koje više nema medu nama, a više je puta za svoje slatke košare nagradivana na festivalu domacih slastica, Slatkoj Istri u Vižinadi, za razlicite autohtone kolace.

Sastojci: 1,3 kilograma brašna, 6 jaja, 0,3 dl (bicerin) rakije, 300 g šecera, 2 dl mlijeka, po 125 g maslaca i margarina, decilitar suncokretovog ulja, 3 vrecice vanilin šecera, 2,5 dag amonijaka, malo soli, naribana korica limuna.

Priprema:
Miješati dobro jaja, šecer i vanilin šecer dok se šecer ne rastopi, dodati koricu limuna i rakiju. Brašno prosijati i dodati maslac, margarin, ulje i polovicu smjese od jaja, lagano umijesiti. Mlijeko zgrijati, ali paziti da ne zavrije pa iznad tijesta umiješati amonijak i stalno miješati da nastane pjenica koju treba rasporediti po tijestu.

Dodati ostatak smjese od jaja i zamijesiti tijesto do kraja, ali ne predugo da ga se ne zgrije rukama - ne smije biti tvrdo, nego glatko i meko. Pustiti da otpocine pola sata, sat. Od tijesta raditi valjke promjera tri centimetra, slicno kao za njoke, pa rezati komadice široke dva centimetra, oblikovati potkovice i zarezati ih 3-4 puta s vanjske strane.

Cukerancici ne smiju biti veliki. Peci ih 10-15 minuta na jacoj vatri, na 190-200 stupnjeva Celzija. Moraju se dobro ispeci, malo zarumenjeti. Hladne cukerancice umakati u dobru malvaziju pa u kristal šecer i slagati da se osuše pola sata, sat. Nakon toga ih u slojevima spremiti u kutiju - mogu jako dugo stajati ako su dobro ispeceni.


Podijeli: Facebook Twiter