Čudovišan svijet umjetnika koji živi umjetnost

Dario Sošić i Boris Bućan na otvaranju izložbe (N. O. R.)
Dario Sošić i Boris Bućan na otvaranju izložbe (N. O. R.)

Izložba slika, akademskog slikara Borisa Bućana pod nazivom "Čudovišta" u Zavičajnom muzeju grada Rovinja privukla je pažnju brojnih autorovih poklonika. I ne samo njih, jer "Čudovišta" odista čudovišno djeluju na gledatelje, tjeraju ih na razmišljanje i polemiku. Naime, slike su svojevrsni upitnici, koji propituju svijet u kojem živimo i način na koji činimo. A svijet, je sudeći po slikama /pitanjima i konstatacijama Borisa Bućana, podjednako lijep i zastrašujuć stvarima, ali i ljudima koji u njemu žive. Jednom riječju on je čudovišan.

Svakodnevni život, gužva i dinamika

- Slike Borisa Bućana su prikazi i ekspresionistički naslikani motivi sa snažnim simboličkim nabojem, minimalističke ali i složene apstraktne kompozicije, istovremeno višeznačne i različite. Svakodnevni život, gužva i dinamika postojanja predstavljaju njegove motive na slikama. Bućanova kreativnost proizlazi iz takvog nereda, pritom nam kroz svaku svoju sliku poručuje kako je to prividno nered. Jer, nered nije nedostatak bilo kakvog reda, već su to sudari raznih uređenih stanja koji nemaju međusobnog odnosa. Te nepostojeće odnose Bućan pronalazi svojom imaginacijom, zatim vizualizira na svojim slikama. Poručuje i proriče stvarnost koju preobražava u simbole stanja i promišljanja svog uma na naslikanim platnima. U procesu stvaranja slike Bućanu prividni kaos ulice ne smeta, suprotno, pomaže mu. Poput katalizatora pojačava njegovo posjedovanje sposobnosti pamćenja i imaginacije, simbolizacije i stvaranja znakova. Podražaje koje umjetnik prima promatranjem nereda oko sebe pretvara u vlastiti misaoni slijed, kako razmišlja o stvarima koje se pred njim pojavljuju, zapisao je u predgovoru kataloga viši kustos Zavičajnog muzeja Dario Sošić.

Više od 40 slika velikih formata

Na svečanom otvaranju izložbe Sošić je istaknuo i da je Boris Bućan umjetnik koji radi i živi umjetnost i svaki nas puta iznenadi nečim novim. Ovog puta to su djela nastala tijekom prošle godine, odnosno preko 40 slika velikog formata pod zajedničkim nazivnikom "Čudovišta", a među njima su i "Plavi anđeo", "Svi sveti", "Deka se lufta", "Tajkun", "Kit u krvi", "Pedofil" i mnoge druge.

Boris Bućan dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih priznanja kao i Nagrade za životno djelo. Njegovi radovi nalaze se u najistaknutijim svjetskim muzejima i galerijama a njegov plakat Žar ptica (za balet Igora Stravinskog iz 1983. godine) bio je na naslovnici kataloga izložbe The Power of the Posters u V&A Museum u Londonu.

Rovinjska izložba Borisa Bućana može se razgledati do 13. rujna. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter