Čudesno mjesto usred istarskog krša


Vela draga ili Vranjska draga je geomorfološki spomenik prirode, koji se nalazi u sjeverozapadnom podnožju Učke. Jedinstven je i jedan od najljepših geomorfoloških fenomena u Hrvatskoj. Vela draga je nastala procesima otapanja, trošenja i erozije stijena što je stvorilo čudesno mjesto usred istarskog krša, a dio je Parka prirode Učka.

Riječ je o kanjonskoj udolini koja se prostire u dužini od 3.500 metara. Nalazi se u blizini je tunela Učka i magistralne ceste, a završava kod Boljunskog polja na nadmorskoj visini od 153 metra.

Kako do Vele drage?

Da bi stigli do Vele drage, automobilom prije ulaska u tunel Učka treba skrenuti desno na benzinsku postaju (na samom ulazu u tunel) i s Ipsilona izaći na cestu čiji desni krak vodi na Poklon (cestovni prijevoj preko Učke) i dalje za Veprinac, Opatiju…. No, tu je potrebno krenuti nizbrdo i lijevo, a nakon par zavoja s lijeve strane ceste ugledat ćete parkirni prostor i klupu za odmor s prvom poučnom tablom.

Dakle, s parkirališta može početi vaša lagana šetnja poučnom stazom, čijom su cijelom dužinom postavljene tabele koje vam predstavljaju ovaj spomenik izuzetne geomorfološke vrijednosti. Već nakon 10-15 minuta hoda stići ćete na uređeno odmorište i vidikovac. Od tuda se pruža jedinstven pogled na kamene tornjeve koji se uzdižu sa zapadnih padina Vele drage, impozantne stijene na suprotnoj strani, na vrh Učke - Vojak (mog prezimenjaka), kao i gotovo cijelu planinu koja kao da stražari nad Istrom i prekrasnim kanjonom.

Dalje će vas staza povesti prema podnožju kamenih tornjeva gdje ćete za lijepih dana sigurno naići na mnogobrojne sportske penjače i alpiniste, koji se ovdje penju još od kraja 30-ih godina prošlog stoljeća kada je u Dragi prve penjačke uspone na njenim "tornjevima" penjao tada poznati alpinist Emilio Comicio iz Trsta.

Istraživački duh

Na sve što je pred vama ne treba trošiti puno riječi, priroda govori sama za sebe. Držeći se označene staze koja nije teška Dragu možete obići za sat i pol vremena laganog hoda uz odmore, razgledavanja i obavezan fotoaparat, a vratiti ćete se sigurno, i dugo se sjećati ovoga izleta. Neke tajne ipak otkrijte sami, malo istraživačkog duha bit će točka na i ovog lijepog izleta.

Nakon obilaska i povratka do automobila preporučio bi kratku vožnju na Poklon, cestovni prijevoj preko Učke odakle se pruža prekrasan pogled na Rijeku, otoke i Kvarner. Onu nepcu milu ponudu tamo ćete lako pronaći, ili kavicu i osvježenje u selu Vela Učka ili na samoj cesti ispod kojega se nalazi izvor pitke vode kojeg ne možete a ne vidjeti, jer se nalazi na samom rubu kolnika.

O Poklonu i okolnim zanimljivostima drugom zgodom. (Napisao i snimio Jure VOJAK / [email protected])

 


Podijeli: Facebook Twiter