Cudesno bogatstvo Kamenjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prigodnim programom i razgledavanjem sadržaja koji predstavljaju floru, faunu i druge specificnosti najjužnijeg dijela istarskog poluotoka obilježen je treci rodendan Kuce prirode Kamenjak. Svecanosti su prisustvovali brojni uzvanici udruga i ustanova koje blisko suraduju s Javnom ustanovom Kamenjak, mještani i njihovi gosti.

Dogadaj je uljepšao nastup mlade skupine KUD-a Mendula iz Medulina, dok su se pripadnici DVD-a Medulin pobrinuli za prigodnu zakusku.

Ekocentar je smješten u staroj osnovnoj školi u centru Premanture, jednoj od najstarijih obrazovnih ustanova u Istri, što je vrlo simbolicno buduci da je glavni cilj Kuce prirode edukacija javnosti o zašticenom parku Kamenjak, biseru mediterana u Istri.

- Izrazito smo zadovoljni dosadašnjim radom jer je ekocentar postao ne samo obrazovni centar, vec i referentna tocka za zaštitu podrucja opcine Medulin, a najviše samog Kamenjaka. Tijekom cijele godine posjecuju nas brojne grupe posjetitelja iz cijele Hrvatske i susjednih država, od predškolske djece do sveucilišnih profesora, a lani nas je posjetilo oko 10 tisuca turista. Svi oni su vodenim razgledavanjem naših sadržaja, poput akvarija, terarija, fosila, fotografija, stekli uvid u podmorje Medulinskog zaljeva i okoliš Kamenjaka, te u neprocjenjivu vrijednost i važnost ocuvanja ovog podrucja, rekao je Neven Iveša, ravnatelj JU-a Kamenjak.

Ovom su prigodom mnogobrojni posjetitelji mogli razgledati najnovije sadržaje Kuce prirode, poput gipsanih odljeva dinosaurovih otisaka uz fotografije nalaza na terenu te izložbe edukativnih materijala napravljenih u suradnji s Gradskom knjižnicom i citaonicom Pula.

Izložene fotografije prikazuju samo dio cudesnog bogatstva Kamenjaka kao što su sredozemna medvjedica, nekoliko vrsta kacuna i orhideja, ali i leptiri, ciji je opstanak neraskidivo vezan upravo uz opstanak netaknute divlje flore rta. U kuci prirode prodaju se jedinstveni suveniri, reprodukcije starih zemljopisnih i pomorskih karata, imitacije antickih posuda specificnih za ovo podrucje kao što su žare i amfore, a tu su i prigodne majice za mališane.

Kuca prirode može se razgledati svaki dan od 7 do 23 sata, a ulaz je besplatan. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter