Čudesni šumski svijet na stolovima Circola

U prvom planu kontroverzna zelenka (Z. STRAHINJA)
U prvom planu kontroverzna zelenka (Z. STRAHINJA)

Više od 50 vrsti gljiva izloženo je od subote u Zajednici Talijana "Armando Capolicchio" u Galižani, a u tom će se prostoru moći pogledati još u nedjelju i ponedjeljak. Mada su izložbu postavili članovi talijanskog Gruppo Micologico Monfalconese, koji djeluje unutar zajednice sportskih, kulturnih i rekreativnih udruga iz Staranzana, riječ je o gljivama ubranim na istarskom području.

- Gljive smo proteklih dana brali cijelim područjem od Lanterne kod Poreča do galižanske okolice, rekao nam je prilikom otvorenja izložbe u Circolu Livio Cucut, dopredsjednik ove gljivarske udruge. Za determinaciju gljiva, kao i edukaciju posjetitelja zadužen je mikološki ekspert Giuliano Ferisin.

Među više desetaka otrovnih, nejestivih i jestivih gljiva našle su se i neke krajnje kontroverzne poput zelenke kojom, unatoč nazivu, dominira žuta boja. Ta gljiva latinskog naziva Tricholoma equestre dugo se smatralo jednom od najcjenjenijih gljiva, pa i masovno konzumirala kao prava šumska delicija, dok se nije 1990-ih povezala s višestrukim trovanjima u Francuskoj, čak i sa smrtnim ishodima. Jestivost zelenke još izaziva rasprave među mikolozima, no većina je ipak označava kao (smrtno)otrovnu, pa tako i Ferisin i Cucut.

Od uvijek traženih vrganjevki, koje se ove godine nisu pokazale na Poluotoku, bilo je tek nekoliko primjeraka, uključujući i otrovnog vučjeg vrganja (Boletus lupinus), vrlo sličnog famoznoj ludari (Boletus satanas). Na izložbama se posjetitelji uvijek zagledaju u najotrovnije gljive, da ih bolje zapamte kada su u šumi, pa su i opet pažnju plijenile one najopasnije poput zelene pupavke, kao i panterovka i bijela pupavka. No, u taj ozloglašeni rod Amanita spada cijeli svijet gljiva - otrovnih, nejestivih, ali i jako cijenjenih jestivih poput više vrsta blagvi i bisernica.

Društvu iz Staranzana ovo je peta izložba ove sezone, nakon što su ih četiri odradili u Italiji. Uz ovakve manifestacije, derterminacije i edukacije, rekao je Cucut, a zahvaljujući ekspertima uključenim u rad društva, bave se i proučavanjem drugih biljnih zajednica, pa i životinjskih, a ne samo raskošnog svijeta "pićurki", "goba" ili "fonga". (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter