Cudesna mirisna svetica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi dio medunarodnog skupa u Zajednici Talijana protekao je u znaku obilježavanja osam stoljeca vodnjanske župe dok je drugi posvecen Svetim tijelima i relikvijama koje cine jedinstvenu zbirku sakralne umjetnosti. Posebice je istaknuta casna sestra Nikoloza Bursa, od cije je smrti prošlo pola tisucljeca, te svjedocanstva koja govore o njenoj cudesnoj moci, predanoj vjeri i do danas nerazjašnjenom fenomenu ugodna mirisa koje njeno neraspadnuto tijelo širi oko sebe.

Vodnjanske mumije, ili neraspadnuta Sveta tijela, godinama su izazov za znanost, ali i mnoge vjernike koji hodocaste u Vodnjan, pa je taj spoj znanosti, mistike i pogleda u buducnost u zagovoru ove »mirisne svetice» cinio glavni dio savjetovanja, o cemu su iscrpno govorili strucnjaci iz Splita, Dubrovnika i Zagreba koji su godinama radili na otkrivanju tajni svetih ostataka, ali i na konzervaciji i zaštiti.



Buduci da su u povodu blagdana sv. Blaža tijela premještena u nove sarkofage, tzv. mikrokomore, koje su osmislili hrvatski strucnjaci i jedinstvene su cak i u svijetu, najviše pažnje slušatelja, ali i znanstvenika, mamio je baš taj dio proucavanja Svetih tijela izvan njihovih dotadašnjih položaja u starim sarkofazima te antropološka obrada u KBC-u u Splitu. Na tom poslu su radili, a o cemu svjedoci i film vodnjanskog župnika Marijana Jelenica i snimatelja Danila Dragosavca, mr. Frane Mihanovic, dr. Šimun Andelinovic, dr. Stjepan Jankovic, dr. Katarina Vilovic, ing. Željana Bašic, biolog Josip Crnjac, kriminalist Zoran Ferencak, kao i dr. Zoran Primorac, a u ime svih projekt je objasnila prof. Ivana Anteric.

U propovijedi na misi biskup Ivan Milovan pozvao je vjernike i sve ljude dobre volje da im sv. Nikoloza, baš kao i sve ostale svetice, budu nit vodilja kroz život. «Žene su ta ruka spasa koje ce nas izvesti, baš kao što su to bile i u vremenima raspada Rimskog Carstva ili srednjeg vijeka, što potvrduju svjedocanstva o njihovoj žrtvi i svetosti, a te ostatke danas cuvamo ovdje», rekao je biskup. (M. CURIC)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter