Cuccurin Rovinjcima otudio 200 ha zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik IDS-a župan Ivan Jakovcic danas je na press konferenciji u rovinjskom središtu ove stranke rekao da ga žalosti najavljena tužba Plinija Cuccurina protiv dopredsjednika IDS-a Giovannija Sponze i predsjednika rovinjske podružnice ove stranke Milana Mihovilovica. Po njemu rijec je o jednom od najsramnijih epizoda u hrvatskoj politici, narocito stoga što se dogodila u Istri.

"Poznato je da je Cuccurin vec tužio našu dopredsjednicu Neviju Poropat i izvršnog tajnika Tadija Chiavalona. On je time pokazao kako bi djelovao da je došao na vlast, što se nece dogoditi. Pokazao je i da nije dorastao politickoj borbi, da ne trpi kritike i spreman za mišljenje tužiti druge osobe.

U Istri nismo navikli na takav nacin politickog razracunavanja. Imali smo nesporazume s HDZ-om i pokojnim predsjednikom Tudmanom, ali nas do sada nitko nije tužio. Sramotna je cinjenica da je Cuccurin tužio dva dopredsjednika IDS-a i glavnog tajnika", rekao je Jakovcic.

"Sa svojim stavovima i djelovanjem Cuccurin je uistinu kocnicar razvoja Rovinja. U Rovinju ga dobro poznaju pa je ovdje i tako prošao na izborima. Za svoju politicku karijeru morat ce položiti racune na samo Rovinjcima vec i gradanima Istre i Rijeke, gdje se pokušava promovirati. Poznati su njegovi igrokazi u predizborima za kandidata za župana sa Brunom Poropatom, a sada nam priprema i nove predstave.

Njegov je cilj ulazak u Sabor i za to je spreman i na ovakve nemoralne ispade kakvi su tužbe protiv Sponze i Mihovilovica. I ja cekam tužbu, ali ovo što sam danas rekao moglo bi potvrditi barem sto Rovinjaca. Svima je poznato da je Giovanni Sponza svojim politickim djelovanjem sprijecio kradu dva milijuna kvadrata turistickog zemljišta. Predlažem Cuccurinu da otkupi svoje grijehe time što ce svu imovinu koju je stekao u poslovnoj karijeri pokloniti gradanima Rovinja", zakljucio je svoj emotivni govor Ivan Jakovcic.

Dopredsjednik IDS-a i gradonacelnik Rovinja u trecem mandatu Giovanni Sponza je rekao da Rovinjci najbolje znaju zbog cega ja osnovana Ladonja i kakvu hipoteku nosi.

"Šef Ladonje je Rovinjcima otudio otoke, pomorsko dobro, ukupno 200 hektara atraktivnog turistickog zemljišta, o cemu se u medijima malo govorilo. Nisam pokleknuo 2001. kada se to dogodilo, i kada su me pokušavali ucijeniti, a necu ni danas. S tom hipotekom ce se Ladonja teško nositi usprkos novcima koju u svoju promidžbu ulaže njen celnik", zakljucio je Sponza.

Na naše pitanje nije li Sponza pred Gradskim vijecem pocetkom prošle godine rekao da su nesporazumi s Maistrom riješeni i da je o tome potpisan nikad obznanjeni sporazum, Sponza je rekao da se stekao takav dojam. Potvrdio je da je sa Maistrom postignut sporazum, ali da Grad Rovinj nije poput drugih u zemlji došao u priliku da dobije sedam hektara spornog državnog zemljišta u gospodarskoj zoni Gripole-Spine, koja je sramotno bila ušla u turisticko zemljište, iako je kilometrima udaljena od mora.

"Nakon desetak godina Maistra se povukla s necega što nije njeno, a sada nam Ladonja predbacuje da zonu nismo stavili u funkciju. Govore nam i da cemo imati iste probleme sa donošenjem DPU-a Turnina, iako tamo Maistra i Adris nemaju nikakvog poslovnog interesa. Tu bi se nakon najvecih grennfield investicija gradnje hotela Monte Mulini i Lone trebao izgraditi novi zabavni centar i ulaz u grad, što je i u interesu Maistre jer upravo njihovim gostima smeta Monvi na sadašnjoj lokaciji, zakljucio je Sponza. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter