Cuccurin: Potreban je istarski razvojni konsenzus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predlažemo da se vijecnicima Županijske skupštine dostavi konsolidirano izvješce o proracunima svih gradova i opcina u Istri da bi mogli procijeniti, ali i transparentno prikazati gradanima stanje u kojem se trenutno nalazimo, predložio je na jucerašnjoj konferenciji za novinare Plinio Cuccurin, predsjednik Ladonje. Objasnio je da je svjestan da takvo što nije u nadležnosti Županije, no to smatra potrebnim zbog trenutne loše situacije u gospodarstvu. Rekao je i da bi za iducu sjednicu Skupštine, uz razmatranje realizacije prošlogodišnjeg proracuna, trebalo sastaviti i izvješce za prvih šest ovogodišnjih mjeseci, s procjenom realizacije proracuna do kraja godine.

- Ne treba cekati državu da donese rebalans proracuna da bi se nešto mijenjalo u Istri. No, promjene treba ciniti koordinirano, jer bi se iz tog konsolidiranog proracuna moglo zakljuciti je li i gdje moguce uštedjeti ne bi li se povecala ucinkovitost investicija u Istri. Ti bi konsolidirani proracuni trebali biti polazište za usmjeravanje ekonomskog, socijalnog i društvenog razvoja županije. Na takvim bi se stvarima trebao postici istarski razvojni konsenzus - kazao je Cuccurin te istaknuo da je Ladonja spremna biti konstruktivna oporba i suradivati s vladajucima u bitnim pitanjima.

Osvrnuo se i na izbor županijskih vijecnika u razne skupštinske odbore te rekao da oporba ima pravo ne samo na adekvatan broj mjesta u njima, s obzirom na postotak glasova koji je dobila na izborima, vec da bi predstavnik oporbe trebao voditi barem jedan strateški odbor.

- Predložili smo, što je i prihvaceno, da u odborima ne sjede samo vijecnici, nego da se da mjesta i osobama koje nisu clanovi Županijske skupštine. U javnim ustanovama u kojima je Županija osnivac trebale bi biti i osobe koje predloži opozicija, a ne samo one koje predlože vladajuci.


Podijeli: Facebook Twiter