Cuccurin: Nemoralni bi morali odstupiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Je li prošlotjedni fizicki napad višnjanskog nacelnika Angela Matticha na automobil zalutalog vremešnog vozaca doista neprimjereno predstavljen u Glasu Istre, kako to sugerira Mattich u svom priopcenju, ili nacelnik ne razumije ozbiljnost koju njegov drugi fizicki nasrtaj u nepuna dva mjeseca stvarno ima?

Mattich je novinarima i dalje nedostupan, ne želi razgovarati, a nije ni to prvi put. Podsjetimo, Mattich je drvenom palicom nasrnuo na automobil koji se našao na trgu ispred njegove kuce u Višnjanu, u trenutku dok je 78- godišnji vozac, shvativši da je ušao na gradilište, pokušao otuda izaci. Drugi dan Mattich se otišao ispricati vozacu, a u priopcenju za javnost optužio je medije za, po njega, neprimjeren tretman dogadaja.

Mattich ne spori da je do napada došlo, ali pricu pokušava relativizirati tvrdnjom da nije covjeku razbio auto nego neznatno oštetio. Kaže u priopcenju i da se s covjekom, na kojega je nasrnuo, dogovorio da ce riješiti problem izvan medija i dalje od ociju javnosti. To može biti izbor žrtve i ime oštecene osobe ne moramo spominjati, ali Mattich obnaša javnu dužnost, pa njegovo ponašanje ne može biti javno prešuceno, cak ni u slucaju da je nasilan bio privatno i u privatnom, a ne javnom prostoru.

Pitali smo što o tome misle Višnjanci, a razgovarali smo i s celnim ljudima višnjanske vlasti te s Pliniom Cuccurinom, prvim covjekom Ladonje, ciji je Mattich istaknuti clan.

- To je cin koji nema opravdanja. S druge strane, Mattich je smogao snage ispricati se zbog ispada i spreman je na posljedice koje bi mogle proizaci iz eventualnog sudskog postupka. Spreman je i dati svoj nacelnicki mandat na raspolaganje, a upravo to bi trebao biti putokaz svim drugim nositeljima javnih funkcija koji se oglušuju na zakone ili se nemoralno ponašaju. Svi takvi bi morali odstupiti da bi u javnom prostoru bilo više vjerodostojnosti i poštovanja, smatra Cuccurin.

Na pitanje ima li Mattichevo ponašanje reperkusije na citavu Ladonju, Cuccurin kaže da taj slucaj ne doprinosi pozitivnoj slici Ladonje u javnosti.

- Ljudski je griješiti, premda za ovu pogrešku nema opravdanja i to što se dogodilo nije u skladu s onim za što se Ladonja zalaže. Ipak, moram reci da je Mattich osoba koja je pokazala veliku ljubav i nesebicno zalaganje za svoj uži zavicaj, a velike su i njegove zasluge u Ladonji. To, doduše, ne može opravdati njegovu primjenu sile, makar je branio javno dobro. Shvatio sam iz njegovog priopcenja da je spreman odstupiti ako to vijecnici Višnjana budu tražili, rekao nam je Cuccurin.

A hoce li višnjanski vijecnici razgovarati o povjerenju Mattichu i kakav bi mogao biti ishod? Mattich je na nacelnicko mjesto izabran neposredno na prošlim izborima, uz podršku Nezavisne liste, koju je osobno pokrenuo godinama ranije, te lokalnog SDP-a. Mattichevi nezavisni su uz SDP-ovce na pretposljednjim izborima dobili vecinu u Višnjanu i srušili s vlasti IDS koji je od osnutka vodio opcinu, pa je višnjanski ogranak bio jedna od malih utvrda IDS-a.

Na prošlim izborima Nezavisnu listu, koja je u meduvremenu postala dio istarske koalicije nezavisnih Ladonja, predvodio je sadašnji predsjednik višnjanskog vijeca Peter Poletti. I on se ograduje od prošlotjednog Matticheva ispada.

- To je svakako cin za osudu, ali ne vidim zašto se od toga radi slucaj. Onaj dogadaj od ranije, s onom nonom, to je sigurno naštimano. S našim vijecnicima još nisam razgovarao, sve je to još svježe, ali koliko poznajem Matticha on ce vjerojatno ponuditi vijecnicima mandat. Osobno mogu reci da necu prihvatiti njegovu ostavku i to zbog buducnosti Višnjana, rekao nam je Poletti.

SDP-ov vijecnik Ljubomir Sirotic smatra da je Mattichevo ponašanje neprihvatljivo i bude li se na vijecu glasalo o povjerenju, njegovo nece dobiti. - Podržat cu njegovu ostavku, ako do toga dode, pa neka se ide u nove izbore, kaže Sirotic.

Kristijan Štenta
, predsjednik višnjanskog IDS-a, tražit ce, dakako, nacelnikovu ostavku. - Zgroženi smo njegovim nasilnim ponašanjem i pitamo se tko je od nas sljedeci. Ocekujemo njegovu neopozivu ostavku, jer prica o stavljanju mandata na raspolaganje je samo zamagljivanje. Ocekujemo da se i Nezavisna lista i SDP izjasne o tome, kaže Štenta, cija je stranka u opoziciji.

A Mattichev zamjenik Gracijano Cerneka rekao je da ne zna dovoljno o incidentu da bi ga komentirao.(Piše Sniježana MATEJCIC)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter