Cuccurin: Mon Perin ulazi u vlasničku strukturu Adris grupe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvanredna skupština Mon Perina koncem je prošlog tjedna donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala Društva čime je i simbolično započela nova era u razvoju ove specifične baljanske turističke tvrtke. Temeljni kapital povećan je za iznos ne manji od 30 milijuna i ne veći od 65 milijuna kuna čime će se stvoriti investicijski kapital za nova ulaganja. Mon Perin je, podsjeća predsjednik Nadzornog odbora Plinio Cuccurin, osnovan prije 12 godina, a do lani je imao 924 osnivača koji su bili skupili 31 milijun kuna temeljnog kapitala.

- U tih 12 godina ostvarili smo ogroman rast broja noćenja, od početnih 59 tisuća lani smo došli na 216 tisuća, a ove godine na čak 256 tisuća. Prihodi su 2005. godine kad smo startali iznosili 2,5 milijuna kuna, a ovu smo sezonu završili s 37 milijuna kuna prihoda. U tom je razdoblju u samom kampu, od infrastrukture do svih potrebnih pratećih sadržaja, investirano oko 120 milijuna kuna. U 12 godina na ime zakupa zemljišta Općini Bale uplaćeno je 24 milijuna kuna i time je ispunjen smisao osnivanja Mon Perina, jer ideja je bila da se zemljište uzme u dugoročni zakup te tako općini osigura stabilan izvor prihoda. Danas ti prihodi konstantno čine oko 20 posto ukupnih prihoda proračuna Bala, kaže Cuccurin.

Zaposleno 110 radnika

Dodaje da je kroz sve te godine rastao je i broj zaposlenih, ove je godine bilo zaposleno 110 osoba.

- Možemo se pohvaliti da su danas direktor Mon Perina i mlade osobe koje mu pomažu u vođenju društva rodom iz Bala, te da im je kroz ovaj projekt omogućeno da se usavršavaju, napreduju i svoje znanje upotrijebe u svom rodnom mjestu, objašnjava Cuccurin.   Podsjeća da je Mon Perin bio dio projekta razvoja općine koji se odnosio na more, te da se u toj strategiji nalazilo još nekoliko planova poput projekta oživljavanja starogradske jezgre ili oživljavanja poljoprivrede i razvoja maslinarstva.

- Danas, nakon svega što smo dosad učinili, stvoreni su preduvjeti da budućnost razvoja Mon Perina vidimo i izvan granica kampa, kaže Cuccurin.

Ove godine Društvo je već pokrenulo investiciju koja teži više od 33 milijuna kuna a većinom se odnosi na uređenje kanalizacije u kampu, te kupnju 40 novih kućica visoke kategorije. Prosječna cijena po kojoj su prošlog ljeta punili smještaj u tim kućicama od 40 i 50 četvornih metara bila je između 200 i 380 Eura po danu.

Dvije luksuzne vile

Drugi dio investicije odnosi se na zemljište koje su na natječaju kupili od općine Bale. Radi se o dvije građevinske čestice od kojih svaka ima 1.500 četvornih metara na kojima namjeravaju izgraditi dvije luksuzne vile kategorije pet zvjezdica namjenjene turističkom iznajmljivanju. U tijeku je i priprema za općinski natječaja za osam ruševnih kuća u starom dijelu grada na koji se Mon Perin namjerava javiti. Tako bi, ukoliko pobjede na natječaju, već 2019. godine uz kamp u ponudi imali i te dvije vile, uz osam uređenih kuća u starogradskoj jezgri.

- Kada je riječ o Fažani, naša je ideja da se javimo na natječaj za zonu San Lorenzo. Napravili smo idejno rješenje, stupili u kontakt s Općinom i čekamo da vidimo kako će to dalje ići. Mi smo kapitalno spremni da uđemo u tu investiciju i ukoliko Općina raspiše natječaj spremni smo tamo u godinu i pol dana izgraditi hotel s pet zvjezdica i 130 smještajnih jedinica. Potez je sad na Fažani, mi im nudimo i mjesto u Nadzornom odboru Mon Perina, ako smo dobrodošli bit će nam drago, a ako nismo naći ćemo neko drugo mjesto za investiciju, tvrdi Cuccurin.

Objašnjava i da su proveli anketu na temelju koje su došli do zaključka da bi realizacijom tih projekata Mon Perin godišnje mogao ostvarivati minimalno 60 milijuna kuna prihoda s godišnjim ostatkom od 26 milijuna kuna. 

Konzervativna procjena

- Rekao bih da je to čak jedna prilično konzervativna procjena i osobno smatram da bi prihodi mogli biti i puno veći. Stoga smo krenuli anketirati postojeće vlasnike i nove zainteresirane ulagače da vidimo da li postoji interes za sudjelovanje u dokapitalizaciju kroz koju bi prikupili barem 110 milijuna kuna. Iskazan je interes za ulaganje čak 130 milijuna kuna. Procijenjeno je da nam taj novac neće trebati sav odjednom, a vodeći računa da su neki od vlasnika ujedno i dioničari Adris grupe, odnosno da vlasnici Mon Perina drže nekih 35 posto dionica Adrisa, odlučili smo tim ljudima ponuditi da umjesto novcem u dokapitalizaciji mogu sudjelovati i unosom prava dionica Adrisovih dionica, kaže Cuccurin.

Na taj je način prikupljeno, odnosno iskazan je interes za ulaganje 30 milijuna kuna u dokapitalizaciju u novcu, dok je ostatak u dionicama Adris grupe. Temeljni kapital tako će se, kao što smo rekli, povećati za iznos ne manji od 30 milijuna i ne veći od 65 milijuna. Pri tome će za svaku jednu kunu nominalnog iznosa biti potrebno uplatiti odnosno unijeti vrijednost od dvije kune u postupku povećanja temeljnog kapitala. Dionice će se ulaganjem konvertirati u udjele u Mon Perinu po vrijednosti 529,69 kuna po dionici koliko je prema Zagrebačkoj burzi iznosila njihova srednja vrijednost u zadnja tri mjeseca do dana pozivanja na Skupštinu. Unos prava u dionicama iskazalo je 11 osoba, a s 99,858 milijuna kuna u dionicama Mon Perin će s dva posto redovnih dionica biti među prvih 20 dioničara Adris grupe.

Investicijski ciklus

- Ulazimo u vlasničku strukturu Adrisa, mislim da je to dobar potez jer radi se o dobroj i likvidnoj firmi. Ako nam bude trebalo novca dionice ćemo unovčiti, a ako nam to ne bude potrebno koristit ćemo ih kao kolaterale za moguće kredite, pojašnjava tu odluku Cuccurin.

Pred Mon Perinom je dakle novi investicijski ciklus, a procjene govore da im je ukupni investicijski potencijal, zajedno s eventualnim kreditom, 330 milijuna kuna.

- S tim novcem možemo doći u red onih društava koja imaju prihode veće od 100 milijuna kuna godišnje nakon što se realiziraju svi ti investicijski ciklusi i doći ćemo do toga da će i Bale i Istra imati jednu respektabilnu firmu koja može generirati ostatke – kako za dioničare dividendu, tako i za neka nova ulaganja i neke nove investicije, zaključuje Plinio Cuccurin. (Milan PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter