Cuccurin: Bojkot traje do daljnjega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vladajuca koalicija IDS-HNS-SDP u Županijskoj skupštini odbija razgovarati i raditi na uštedama i racionalizaciji. Ignoriraju nas kao vijecnike i naš trud, a za nas je glasalo 20 posto gradana Istre te bježe od suocavanja sa stvarnim problemima", rekao je Plinio Cuccurin, predsjednik kluba nezavisnih vijecnika, novinarima nakon odlaska s današnje sjednice u Pazinu.

Osam clanova tog kluba, koji je najbrojnija opozicija u Skupštini, jednoglasno je donijelo odluku o bojkotu Skupštine dok ce nastaviti raditi u skupštinskim odborima, a na Županijsku skupštinu ih je došlo pet koji su odmah pri Cuccurinovom obracanju otišli iz dvorane.

Kao razlog za bojkot navedeno je što pet mjeseci nakon što su iz Ladonje predložili zakljucak, sastavljen sukladno županijskom poslovniku, o mjerama za racionalizaciju poslovanja Županije u 11 tocaka nisu dobili nikakav odgovor.

Uz to, niti mjesec i pol dana nakon što je vijecnik Vlado Ivetic podsjetio župana da nisu dobili odgovor o tri teme koje su predlagali, da se razgovara o privatizaciji Uljanika i racionalizaciji poslovanja Županije te održi tematska Skupština o zaštiti okoliša, pismene odgovore opet nije dobio. Istaknuli su da im je kao jedini nacin protesta ostao bojkot.

Cuccurin je podsjetio da je tako u prošlom sazivu Sabora reagirao SDP kada vladajuci HDZ nije htio njihove prijedloge stavljati na dnevni red saborskih zasjedanja. Ustvrdio je da se opozicija u Županijskoj skupštini ne cijeni i da IDS-SDP-HNS imaju dvostruka mjerila: jedna u Istri, a druga na razini države.

"Hocemo li se i kada vratiti na Skupštinu odlucit ce vrijeme i neki potezi ako ih bude", pojasnio je Cuccurin. Ocekuju razgovor s predsjednikom Skupštine, dok od župana ocekuju da dode na njihov klub vijecnika kada ga budu pozvali. Zamjeraju mu autokratsko ponašanje kao kada je rekao da se na Skupštini ne treba razgovarati o Uljaniku iako je predsjednik Skupštine taj koji predlaže dnevni red.

Na pitanje što ocekuju da ce postici bojkotom, receno je da ocekuju da ce se mjere racionalizacije naci na dnevnom redu, htio to župan ili ne, iako ne u obliku koji je predložila Ladonja.

"Bit ce to u najgorem slucaju u onom trenutku kada bude dano izvješce o punjenju proracuna, ali onda ce biti kasno", porucio je Cuccurin. Vijecnici Ladonje nisu kontaktirali ostale opozicijske županijske vijecnike jer se radi o prijedlozima Ladonjinih vijecnika, ali vjeruju da ce gradani prepoznati to što oni rade.


Podijeli: Facebook Twiter