Crveno za ljubav, žuto za blagostanje


Svi se slažu - godina na odlasku je recesijska. Znalci vele da nam ni sljedeća neće biti bolja. Stoga nije dovoljno da nam obitelj, prijatelji i poznanici zažele u novoj sve naj, naj jer se za većinu toga moramo sami pobrinuti.

Naravno, da na neke stvari, pače njih većinu, ne možemo utjecati, no, nekih se tradicija možemo držati, pa tko zna… Ako nam, primjerice, crveno donje rublje i ne donese novu i sretnu ljubav, ma opet gušt ga je samo obući i paradirati ispred ogledala.

Glede običaja koji se obavljaju i čine prije no što otkuca ponoć dovoljno je samo reći - sto ljudi, sto običaja. Pa krenimo od nekih naših.

Primjerice, a tako razmišlja većina Hrvata, oblačenje crvenog rublja u posljednjoj noći u godini trebalo bi nam donijeti sreću i novu ljubav.

No, jeste li znali da za blagostanje i novca u obilju umjesto crvenog treba obući žuto donje rublje. U žutu boju, naime vjeruju Bolivijci, koji posljednjih dana u staroj godini po kući i krovovima vješaju slamnate lutke takozvane Ano Viejo, uz koje ostavljaju i pokoji novčić. Također, savjetuju i da se pored ulaznih vrata u kuću ostave tri kamena. Po jedan za zdravlje, bogatstvo i ljubav.

A kada je o odjeći riječ, Filipinci se ne zamaraju onim ispod, već razmišljaju o onoj koja se i na prvi pogled vidi. Kod njih je običaj nositi odjeću na točke i jesti točkasto, odnosno okruglo voće.

Razlog tomu je očigledan. Točkasto i okruglo voće najviše nas podsjeća na novčiće pa ako ih želiš, moraš i dušu i tijelo njima nahraniti.

Najjeftiniji, a po mom sudu i najefektniji, jedan je od običaja što se provodi u Zemlji Izlazećeg Sunca. Japanci, naime, vjeruju da Silvestrovo mora početi sa smiješkom na licu da bi čitava sljedeća godina bila sretna i vesela.

Hrvati opet, vjeruju da im osoba suprotnog spola prva mora čestitati Novu godinu. Po mogućnosti i da poljubac "padne" ispod imele.

Poput nas i Britanci strepe tko će im prvi doći u kuću i čestitati jer smatraju da im o tome ovisi sreća u budućnosti. Ako je muška osoba ta koja će prva zakoračiti u kuću i donijeti darove - čista sreća. No, radi li se o ženi - manje su sretni.

Također, vjeruju da je dobro u stanu imati dvoja vrata, jer za sreću gost treba ući na jedna, a iz kuće izaći na druga.

Španjolski je običaj da se sa svakim od dvanaest otkucaja zvona pojede po jedna bobica grožđa, i to za sreću i blagostanje idućih dvanaest mjeseci.

Norvežani pak jedu puding od riže u kojemu je skriven badem. Tko ga uhvati u žlici imat će sreće tijekom čitave godine. Kinezi su pak, ludi za crvenom bojom. Iako je ne oblače kao mi, crveni ukrasi u stanu su vidljivi i uobičajeni u tom dijelu godine.

Grci također u slatkom kolaču skrivaju čuda. Umjesto španjolskog badema, oni u blagdanskim kolaču skrivaju novčić.

Meksički običaj izniman je i simpatičan za sve ljubitelje putovanja. Naime, oni vjeruju da je dovoljno u slavljeničkoj noći uzeti kovčeg i napraviti krug po kvartu da bi ti se ostvarila želja za brojnim putovanjima tijekom čitave godine.

No, to nije sve. Kada obiđu kvart, kovčeg vrate kući te ga napune slatkišima i brašnom i potom ponovno izađu na ulicu da bi ga prolazniku "razbili" o glavu.

Francuzi kao Francuzi. Šarmeri i hedonisti. Ljube se pod imelom i jedu tradicionalne francuske palačinke.

Nizozemci, su opet više praktični i ekonomični. Za Novu godinu spaljuju blagdanska drvca i na taj se način opraštaju od stare godine. Uz put, jedu i krofne i to u velikim količinama.

Belgijanci, napose belgijski stočari osim ljudima, Novu godinu čestitaju i stoci. Vjeruju da će tako čitavu godinu živjeti u obilju.

Inače, umjereni Švicarci sasvim se raspištolje u najluđoj noći pa za mir i blagostanje bace malo kajmaka na pod.

Temperamentni Škoti se svog zaštitnog znaka riđe, crvenokose brade i kose rado odriču u Novoj godini. Vole da im u goste prvi dođe muškarac, ali ne crvenokos ni plavokos jer to znači nesreću. Taj se običaj darivanja muškarca tamne kose naziva first-footing.

Naši susjedi Austrijanci na svečanom stolu poslužuju odojak, koji simbolizira sreću.

Uz to, služi se i sladoled od mentola u obliku djeteline s četiri lista.

Za sam kraj izbrali smo još jedan neobičan običaj iz Južne Amerike, namijenjen isključivo čistuncima. Dakle, svima koji pate od opsesivno-kompulzivnog poremećaja čišćenja idealna novogodišnja destinacija je Čile. Tamo se, naime, na Staru godinu opsesivno čisti i sprema ne bi li se nova dočekala uredna i čista.

No, spremanje se obavlja - bacanjem vode kroz prozor kuće. Stoga da ne zaboravimo - U Čile je, osim eurića, uputno ponijeti i kabanicu. Ili barem kišobran. (Pripremila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter