Crveno svjetlo golf projektu "Brkac"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravni sud uvažio je tužbu udruga Zelena Istra i Zelena akcija te poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva o prihvatljivosti za okoliš golf igrališta Brkac u Motovunu. Prema ovom projektu, investitor Jupiter Adrija na temelju studije koju je izradio Institut gradevinarstva Hrvatske (IGH) želi na 240 hektara podno Motovuna izgraditi dva golf igrališta sa 67 objekata - jednim hotelom, 59 vila s bazenima i sedam apartmanskih zgrada ukupnog kapaciteta 498 postelja - te 19 jezera i dva akumulacijska jezera, kao i brojne pratece objekte i parkiralište sa 600 mjesta.

Tužbu je protiv ovog rješenja podnijela Zelena Istra u suradnji sa Zelenom akcijom u travnju 2009. godine jer je tijekom postupka procjene utjecaja na okoliš došlo do niza propusta, proceduralnih nepravilnosti i probijanja rokova. Što je tocno iz tužbe usvojeno, predstavnici ovih udruga objasnit ce na današnjoj konferenciji za novinare u Opatiji. Bez obzira na to kakve ce reperkusije imati na sam projekt, isticu da je ova sudska odluka važan presedan za utvrdivanje viših standarda u procedurama procjene utjecaja na okoliš.

Ministarstvo spominje da je dobnilo tri izdvojena mišljenja clanova povjerenstva koji su bili protiv ovakvog zahvata. Rijec je o Nataši Nefat iz pulskog Konzervatorskog odjela, Radenku Deželicu iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture i Zlatanu Jurasu, dugogodišnjem golf sucu, koji danas ima konzultantsku tvrtku za golf projekte. Oni su izjavili da ce doci do trajne i nepovratne promjene slike krajobraza u dolini Mirne te da se narušavaju zateceni odnosi u prostoru, cime se izravno konkurira znacaju povijesnog naselja Motovun. Medutim, Ministarstvo je zanemarilo izdvojena mišljenja te je potvrdilo stav vecine clanova povjerenstva koji su podržali projekt.

Protiv prevelike izgradenosti apartmana bio je i bivši predsjednik povjerenstva Velimir Šimicic, ali njega je tadašnja ministrica Marina Matulovic Dropulic, koja je i jedna od vodecih dionicarki IGH-a, smijenila neposredno prije posljednje sjednice na kojoj se glasalo o prihvatljivosti zahvata. Kao što je poznato, u sklopu golf terena planiraju se gradevinske zone od ukupno 16,2 hektara, što je dvostruko više od površine na kojoj se sada prostire šest zaselaka ispod Motovuna. Na pocetku rasprave, podsjecamo, za smanjenje broja postelja bilo je svih 11 clanova povjerenstva, ali je vecina - a medu njima i procelnik Odjela za održivi razvoj Istarske županije Josip Zidaric - kasnije promijenila mišljenje.

Citav postupak oko golf projekta "Brkac" poceo je još u prosincu 2007. godine. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter