Crveno iz kista Sandy Uran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Amato otvorena je izložba pod nazivom "Crveno" rijecke umjetnice Sandy Uran. Publici ju je predstavio likovni kriticar i voditelj gradske galerije Fonticus Eugen Borkovsky, nakon cega je u gradskoj lodi održan poetsko-glazbeni performance "Tutto donne" na kojem su sudjelovale pjesnikinja Laura Marchig, Anita Primorac na udaraljkama, mezzosopranistica Vivien Galletta te vokalne solistice Ana Horvat i Lorenza Ana Puhar.

Slikarica se predstavila kolekcijom monokromatskih kompozicija koje ujedinjuje crvena boja - boja ljubavi, strasti, krvi, vatre, radosti, erotike i intenzivnosti.

- Iako Uran ovaj projekt smješta u ideju feministickih konotacija pa izložbu naziva "Žena", ovo ostavljamo po strani. Njezin bi se opus mogao tumaciti interesom za slikarski rad koji prestaje biti prijenosnik slika realnog a progovara o pojmovanju osobnog trenutka i problematiziranju spoznaje stalnog tijeka, uzrocno posljedicne, kvantne spoznaje svijeta i mijene kao karakteristike svega oko nas.

Ove geometrijske apstrakcije sazdane su od neobicne kombinacije podloge/platna i staklene površine. Kompozicija je ponegdje naznacena razlicitim karakterom boje, rasterom površine, sjajem/nesjajem ili intervencijama nadogradnje staklenim plocama. Ponegdje su u igri i drugi materijali koji u tragovima cine nisku reljefnost.

U projekt krece igrajuci se, igra dodiruje novi nacin spoznaje svijeta kroz provokativnu sumnju. Rezultat je nepoštovanje uobicajenih pristupa, tehnika i plasmana umjetnickog predmeta. Iako stroga i promišljena ova djela pokušavaju poštovati igru a ne pravila, kazao je Borkovsky.  (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter