Crveno grožde štiti od dijabetesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grožde je odlican izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a takoder ukljucuje flavonoide i kvercetin. Nova studija je pokazala da jedan drugi groždani sastojak, resveratrol, štiti od dijabetesa.

Americki istraživaci ubrizgali su resveratrol iz grožda direktno u mozak laboratorijskih štakora (koji su hranjeni namirnicama s visokim udjelom masnoce) i utvrdili da se njihova razina inzulina snizila, prenosi Ordinacija.hr. Ovaj sastojak mogao bi koristiti za manipulaciju odredenih proteina u mozgu, te štititi od razvijanja šecerne bolesti, zakljucili su.

"Ove su životinje bile pogodene debljinom, a mnogi su im organi bili upaljeni. Medutim, kada smo ubrizgali resveratrol u mozak, on je tamo ublažio upalu", objasnio je doktor Roberto Coippari koji je predvodio istraživanje.

Prethodne su studije pokazale kako resveratrol može djelovati na upale koje vode do ozbiljnih i kronicnih bolesti. Grožde je odlican izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a takoder ukljucuje flavonoide i kvercetin. Ono može sprijeciti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg kolesterola. Crveno grožde ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Takoder je izvrsno u borbi protiv raznih oblika karcinoma.

Znanstvenici isticu kako konzumiranje proizvoda napravljenih od crvenog grožda ili ispijanje puno crnog vina ne može zaštititi osobe od dijabetesa: "Da bi mozak nakupio jednaku kolicinu resveratrola utvrdenu istraživanjem, kolicina crnog vina bi sigurno uzrokovala štetne posljedice, pogotovo u jetri".


Podijeli: Facebook Twiter