Crveni pasoš bio viza za svijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok se današnji tridesetogodišnjaci Tita ne sjecaju, oni stariji, okupljeni u subotu na fažanskoj odnosno Titovoj rivi, dobro ga pamte. Potvrdili su još jednom vjernost nekadašnjem predsjedniku Jugoslavije dolaskom iz svih krajeva Istre, što cine vec nekoliko godina u povodu Titovih dana.

U razgovoru s njima covjek stjece dojam da za njih maršal nikad nije umro i da im je bio poput oca. Svi su složni da je u njegovo vrijeme bilo više sigurnosti, posla i da se bolje živjelo.

- Bilo je besplatno školovanje i zdravstvo. Crveni pasoš bio je viza za svijet, nismo se bojali nikoga i nicega. Bio je jaka licnost, kažu Titovi simpatizeri.

Clanovi društava Josip Broz Tito iz cijele Istre u subotu su obilježili 30. godišnjicu njegove smrti i uz kulturno-umjetnicki program podsjetili na njegov život i djelo. Bilo je tu zastava, bedževa, slika i bisti s njegovim likom te parola: "Socijalizam ne umire", "Tito je u nama"… recitirale su se pjesme. Program je obogacen i nastupom plesnih skupina.

U sklopu manifestacije posjetitelji su mogli pogledati izložbu fotografija, posjetiti Brijune te sudjelovati u bocanju kockastim bocama. (T. GRBIC; snimio N. LAZAREVIC)

Kažu o Titu...
Livija Tirello
: - Nosila sam prvu štafetu 1949. od Ponte Portona do Ticana. Dok je bio Tito predsjednik, nikad nisam zakljucavala vrata. Poštivao ga je cijeli svijet. Kad smo jednom bili na Malti, pitali su nas otkud dolazimo, a mi smo odgovorili - iz Jugoslavije. Maltežani su samo rekli: "Tito!"
Božo Cakovic
: - Tri dana nakon Titove smrti napisao sam pjesmu "Dani tuge i ponosa". Bio sam njegov gardist na Brijunima i razvodnik straže na Vangi. Mnogi u svijetu nisu znali za Jugoslaviju, ali su znali za Tita.
Davor Cosic:
- Mama mi je pricala o Titu i rekla da je bio jedan od najboljih predsjednika. Borio se protiv fašizma i bio predsjednik Jugoslavije.


Podijeli: Facebook Twiter