Crveni križ tražit će popis poplavljenih kuća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na poziv Hrvatskog Crvenog križa (HCK), održan je danas sastanak s načelnicima poplavljenih općina Vukovarsko-srijemske županije, na kojemu je zaključeno da će se morati doraditi popis ljudi s poplavljenih područja prema kojemu će se jednokratno isplatiti novčana pomoć, priopćeno je danas iz HCK-a.

HCK će sutra od Komisije Vukovarsko-srijemske županije za popis šteta zatražiti popis kuća oštećenih u poplavama, a od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) tražit će popis osoba s prebivalištem u poplavljenim općinama na dan 16. svibnja ove godine.

MUP-ov popis usporedit će se s popisom raseljenih osoba kojim raspolaže HCK, a Komisija sastavljena od predstavnika HCK-a i načelnika općina proći će se kroz sve popise i definirati konačni i relevantni popis prema kojemu će HCK obavljati isplate.

Za sve sporne slučajeve Komisija će posebno zasjedati i odlučiti ima li osoba ima pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći od 4000 kuna, kako je odlučio Glavni odbor HCK-a.

HCK želi da se isplate obave što je ranije moguće i uz usuglašene kriterije. Bitno je da novac ne bude isplaćen nikome tko na to nema pravo te da se onemoguće malverzacije, što je moguće isključivo suradnjom svih struktura, od Ministarstva unutarnjih poslova, Županije, općina i HCK-a, istaknuto je na sastanku s načelnicima poplavljenih općina.

Na sastanku su bili nazočni predsjednik HCK Josip Jelić, izvršni predsjednik HCK Robert Markt, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Županja Terezija Nemetz, ravnateljica GDCK Županja Marija Dugalić, načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić, načelnik općine Vrbanja Ivica Sep, načelnik općine Drenovci Jakša Šestić i pročelnik jedinstvenog upravnog odjela općine Drenovci Stjepan Abramović.

Zaključeno je da je previše vremena i energije izgubljeno zbog loše komunikacije te su svi prisutni izrazili zadovoljstvo sazivanjem sastanka i prilike da su nadiđu problemi koji su proteklih dana opterećivali javnost.

Načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić izrazio je žaljenje što je proteklih dana u afektu, zbog osobnog animoziteta s jednim djelatnikom HCK-a, cijeli HCK nazvao bahatom organizacijom. Lucić je rekao kako žali zbog toga jer je do tada suradnja s HCK-om bila vrlo korektna.

Sljedeći sastanak na kojem će se uspoređivati podaci s navedenih lista planiran je srijedu ili najkasnije četvrtak sljedećeg tjedna, stoji u priopćenju HCK. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter