Crveni detalji naglašavaju prostor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvodenje crvene boje u interijer doma ne treba biti inspirirano samo nadolazecim danom zaljubljenih, vec je to odrednica najnovijih trendova, koji su crvenu svrstali u boje koje bi trebale krasiti vaš dom.

Crvena boja je izražajna, temperamentna, topla, dinamicna, poželjna. S crvenom i bez nje – ništa nije isto! Ugodaj, koji stvara svojim prisustvom u prostoru, teško može nadomjestiti bilo koja druga boja ili materijal. Profinjenost i luksuz, vezane uz crvenu boju, susrecemo kroz crvene tepihe, crvene Ferrarije... Ona jednostavno ima moc na ljude i stoga je prisutna u razlicitim sferama kroz povijest covjecanstva.



Ukoliko želite slijediti najnovije trendove, koji crvenoj daju mjesto u prostoru kao osnovnoj ili pratecoj boji - kroz detalje, proanalizirajte interijer i odlucite koliku važnost cete joj dati u vlastitom domu, (obzirom na vece ili manje promjene koje morate uciniti). Primjena crvene traži odredenu kolicinu opreza kako prostor njenim prevelikim prisustvom ne bi postao prenaglašen i predinamican. Suprotno tome, daje i veliku slobodu u naglašavanju pojedinih prostornih dijelova, elemenata namještaja i rasvjete.

Potrebno je naglasiti da se mnogi pojedinci nepotrebno pribojavaju crvene boje u interijeru. Sukladno svojim mirnijim karakterima, doživljavaju ju previše dinamicnom. No, praksa je pokazala da ljudi, osjetivši snagu ove boje u prostoru, nikada više ne posežu za mirnijim ili hladnijim bojama. Ukoliko ju žele privremeno promijeniti, zbog osvježenja prostora, odabiru žutu ili narancastu kako bi zadržali toplinu i intenzitet prostora.

Ukoliko želite crvenu kuhinju, možete ju kombinirati na nekoliko nacina. Odaberite crvene fronte koje se prelijevaju u nijansama ili se odlucite za gornje ili donje crvene elemente. Crvenu boju cete idealno kombinirati s bijelom, sivom ili crnom. Kombinirajte crvenu s maksimalno dvije dodatne boje od navedenih. Odaberite je kao osnovnu boju ili je provucite kroz detalje. Kuhinja zacinjena crvenom dobit ce dodatni šarm i ljepotu.

Ukoliko imate naglašenu crvenu kuhinju, blagovaonicu povezanu s njom uredite na nacin da se crvena boja pojavljuje diskretno u detaljima kao što su jastucici za sjedenje ili dekoracija stola. Na taj nacin cete uravnotežiti prostor što se tice kolicine crvene boje.

Crvena sjedaca garnitura u dnevnom boravku daje mu novu dimenziju. Nijansa odabrane crvene boje, koja ce ovisiti i o odabranom materijalu, (koža, tkanina, mikrofibra), stvorit ce konacan dojam. Otvorenije crvene nijanse su bliskije minimalistickim uredenjima, a zagušene, tamnije klasicnim. Ukoliko sjedaca garnitura ima vidljive elemente od drveta u svom dizajnu, odlucite se za tamnije nijanse crvene boje, koja ce na profinjen nacin istaknuti strukturu drva. Sjedacu garnituru možete kombinirati i u dvije boje. Odaberite crveni dvosjed ili trosjed, a ostale elemente u nekoj drugoj boji.



Za one sklonije crvenoj samo u detaljima, preporucujemo za dnevni boravak odabrati crvenu fotelju, tabure ili dekorativne jastucice. Na taj ce nacin crvena bljesnuti samo na pojedinim, manje dominantnim elementima prostora, ali ce svojim intenzitetom i dojmom koji stvara ipak biti zapažena u prostoru.

Ukoliko želite crvenu unijeti u prostor, možete to uciniti bojom zidova. Odaberite istaknuti zid u prostoru i oplemenite ga željenom nijansom crvene. Namještaj koji postavljate na crveni zid odaberite na nacin da se medusobno isticu. Shvatite namještaj kao element projekcije na crvenu podlogu, pa sami ocijenite koje biste boje u kombinaciji željeli vidjeti.

Za sve one koji slijepo slijede ili uopce ne slijede trendove, porucujemo: unesite crvenu boju u prostor, jer je njeno trajanje bezvremensko! (Monika Galovic, dipl. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter