Crvene zastave zabrane kupanja i dalje na plažama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što se zbog olujnog juga u petak na pulskoj plaži na Verudeli utopio talijanski turist, a iz pobješnjela mora jedva spašena 13-godišnja djevojcica, ni u subotu more ne miruje. Poslije jakog juga zapuhala je bura koje je na mahove, na otvorenom moru dosezala brzinu i do 50 cvorova. Jaki vjetar s olujnim udarima od 27 do 36 30 cvorova puše i na kopnu. Stoga su na oznacenim plažama za kupanja i dalje izvješene crvene zastave - zastave koje oznacavaju zabranu kupanja zbog vremenskih neprilika.

Jer, mada jugo stvara više valove nego bura (najveci izmjereni val juga je 10,8 metara, a bure 7,2 metra), posve je pogrešno misliti da su zato valovi juga opasniji. Upravo suprotno, kako navodi strucna literatura, valovi bure upola su kraci, a usto i znatno nepravilnijih amplituda, što znaci da ce brodski trup, ali i neoprezan i nevješt kupac, u moru trpjeti mnogo veca naprezanja. Osim toga bura pocinje naglo i puše na refule pa i one iskusnije zna neugodno iznenaditi. Od vjetrova na Jadranu opasan je i maestral ciji valovi postižu znatne visine.



Kako doznajemo od Roberta Bembica, djelatnika Pomorskog prometa Lucke kapetanije, crvene zastave na plažama postavljaju se u slucaju kada more, zbog vremenskih neprilika, nije pogodno za kupanje i kada je u vodu opasno uci, na što kupace upozoravaju i djelatnici Spasilacke službe. Bembic dodaje kako, za razliku od crvene, podignuta plava zastava jamci kakvocu vode i pravovaljanu zaštitu okoliša, a crna ukazuje na onecišcenje te takoder znaci zabranu kupanja.

Nažalost, ne postoji nacin da se nekoga, tko je ipak naumio uci u vodu, u tome i sprijeci. Time neodgovorni kupaci dovode u opasnost svoje i tude živote. Stoga, mada more mami i kada je valovito te je mnogima, a posebice turistima, u interesu iskoristiti baš svaki dan godišnjega odmora, valja još jednom preporuciti - poštujte znakove zabrane i ne kupajte se kada strucnjaci procjene da more nije sigurno za kupanje.


Podijeli: Facebook Twiter