Crtici i romanticne komedije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crticem "MaksimUm", koji je na programu do 16. prosinca, u kinu Valli pocinje serija filmova koji ce najmladoj publici docarati predblagdansko vrijeme u kojemu Sveti Nikola donosi darove.

Bez daljnjega su sadržaji poput ovoga djeci najdraži poklon, i to u pravom kinu i ozracju gdje se može doživjeti najgenijalniji, ali i najneuspješniji superzlikovac kojeg je svijet ikad upoznao i koji godinama na sve nacine pokušava osvojiti Metrograd. U tome ga sprecava superheroj Metroman, a daljnji dogadaji pokazat ce da život gubi svrhu kada superzlikovac ostaje bez superheroja.

Na programu su i finski "Niko - božicna potraga" (od 23. do 29. prosinca) o malom sobu Niki, koji sanja da nauci letjeti i da jednog dana upozna svog pravog tatu, koji je pripadnik legendarnih Letecih snaga Djeda Mraza…

"Arthur 3: Rat dvaju svjetova" je film velikog maga Luca Bessona, ali ce publika i u ciklusu suvremenog malezijskog filma od 16. prosinca moci pogledati njihovu animaciju "Upin i Ipin" o blizancima, njihovoj sestri Rose te Rajoou, koji prica sa životinjama. Naravno, medu hitovima, ali prije svega za najmlade, je i "Harry Potter i darovi smrti, 1. dio", koji igra još od konca prošlog mjeseca.

Svakako ce pažnju onih redovnih kinoposjetitelja pobuditi novi nastavak "Wall Streeta" - "Novac nikada ne spava" Olivera Stonea, koji podsjeca na korporativnu mutljažu iz 1987. u kojoj je Gordon Gekko (Michael Douglas) svojom bahatošcu i nezasitnošcu izgubio burzovni ugled (što mu je smjestio Charlie Sheen), a sada se pokušava vratiti tako što s novim mladim brokerom (Shia LaBeouf) upozorava svijet na globalnu krizu koja je na rubu i financijski krah koji slijedi…

Film "Sotona" baš i ne ide uz Božic, ali SF triler Johna Erica Dowdlea propitkuje sudbinu kao nevidljivu ruku koja pokrece sve dogadaje pa ce tako lift prepun stranaca postati i njihova mora i ispit savjesti.

George Clooney kao "Amerikanac" je krim-triler koji otvara tzv. Nezavisni film (na programu je do 8. prosinca) i slavi posljednji zadatak placenog ubojice koji mora obaviti u Italiji i onda s podebljim racunom na neku plažu i uživanciju.

U istom programu su i filmovi: francusko-monaška komedija "Srcolomac" Pascala Chaumeila, o tipu kojemu je posao rastavljati parove da bi se neki novi mangupi našli u prilici da budu spojeni; njemacki "Soul Kitchen" izvrsnog Turcina Fatiha Akina je optimisticka slagalica kako se izvuci iz ustajalosti, a prvi je korak da pokreneš sebe kako bi pokrenuo sve ostalo (naziv filma je naziv restorana koji ce biti prilika za to pokazati).

Od 16. prosinca može se pogledati "Cirkus Columbia" Danisa Tanovica s Mikijem Manojlovicem i Mirom Furlan, po ?ikicevu scenariju sa Sarajevo Film Festivala, ali od 23. prosinca poklonici Jima Jarmusha mogu uživati u njegovoj "Granici kontrole", naravno, s Billom Murrayom kao zaštitnim znakom ovog autora.

Za kraj izdvajamo španjolski film dvojca Antonija Naharra i Alvara Pastora "I ja, takoder", pricu o 34-godišnjem Danielu koji je kao prvi Europljanin s Downovim sindromom diplomirao na sveucilištu. Film je osvojio niz nagrada, od San Sebastiána 2009. - za najboljeg glumca i glumicu Lola Duenas i Pablo Pineda (a jednu od uloga igra i Antonio Naharro), što je ponovljeno i na nacionalnoj razini 2010., pa do Bruxellesa i još nekih i za originalnu pjesmu.


Podijeli: Facebook Twiter