Crtice iz života u Trkusima


"Crtice iz života", knjiga autora Aleksandra Zugana, predstavljena je u Društvenom domu u Svetom Duhu kraj Štrpeda. Zavičajna je to publikacija, koja govori o načinu života malog običnog čovjeka i njegovoj ljubavi prema rodnom selu Trkusi, smještenom na obronku između sela Zonti i Salež.

Knjigu je uredio zasigurno najstariji aktivni urednik u Istri, 88- godišnji Božo Jakovljević, u svom "uredu", u sobi Doma za starije i nemoćne osobe u Buzetu u kojemu posljednjih godina boravi. Upravo je na njegov poticaj Aleksandar Zugan na papir prenio crtice iz svoga života i to kroz četiri poglavlja; Sjećanje na djetinjstvo, Ljepote moga kraja, Vrline obitelji Zugan i Crtice iz života. Aleksandar je prije dvije godine preminuo, a knjiga je tiskana nakon njegove smrti, zahvaljujući Jakovljeviću s kojim je dijelio sobu u staračkom domu.

Knjigu "Crtice iz života" na prezentaciji u Svetom Duhu predstavili su Branko Ratoša, poznanik autora kao i Emil Zugan, njegov nećak. Predstavljanju je bio nazočan i predsjednik Mjesnog odbora Štrped Saša Bužan, a u prigodnom programu sudjelovali su osnovci Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja". Profesorica Nataša Vivoda prepričala je običaje u Trkusima, slavljenja Badnjaka i Božića, proizvodnje vina koja se razlikovala od današnje, proslavu Sv. Blaža zaštitnika Trkusi, a od zanimljivosti izdvojila je način na koji su se u Trkusima nekoć zvonjavom borili protiv tuče.

Jedna takva nepogoda, dogodila se na dan Petrove 1938. godine. - Ljudi su u to doba na sve moguće načine nastojali odagnati tuču. Kada se približavalo nevrijeme, zvonar bi išao od crkve do crkve i zvonio protiv tuče. Agronomi i predstavnici narodne vlasti postavili su kanone iz kojih bi pucali u oblak, ali bezuspješno. Tako je jedan kanon bio postavljen na Hribu, drugi u Sv. Duhu, a treći na Velom Mlunu. To je trajalo kratko vrijeme jer troškovi su bili veliki, a uspjeh je izostao, zapisat će Zonta.

Knjiga "Crtice iz života" objavljena je u nakladi izdavačkog poduzeća Josip Turčinović d.o.o. Pazin, sunakladnik je Mjesni odbor Štrped, a urednik Božo Jakovljević. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter