Crtice iz povijesti Kanfanarštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Udruge Dvegrajci i Općine Kanfanar održan je, u Domu mladih, sedmi po redu znanstveni skup Crtice iz povijesti Kanfanarštine, koji se već tradicionalno održava u povodu Dana općine i slavlja svetice zaštitnice Kanfanara sv. Sofije. Njegov je cilj istraživanje i promicanje kanfanarske povijesti i baštine.

Inače, ovogodišnji se program skupa sastojao od sedam izlaganja. U predavanju Antona Medena bilo je riječi o kulturi megalitske gradnje na području Općine Kanfanar, pri čemu su spomenuti lokaliteti na kojima se nalaze ostatci megalitske gradnje, kao što je primjerice Karaštak. Predavanje pod nazivom Fikcija i realnost u pisanim izvorima - primjer kanfanarskog rukopisa, dr. Ante Matana, govorio je o rukopisu Monumenta caputuli, koji se čuva u župnom arhivu u Kanfanaru, a pisan je latinskim jezikom.   Istarski generalni inkvizitor Girolamo Bragadin i njegovi opisi dvigradskog područja (1651.) (II. dio) tema je koju je obradio dr. Slaven Bertoša, dok je mr. Jakov Jelinčić održao dva izlaganja- Iz vizitacija porečkih biskupa župi Dvigrad/Kanfanar i Dvigrad/Kanfanar - od sjedišta kolegijalnog kaptola do dekanata u kojima je slušateljstvu predstavio bogatu građu iz biskupskih vizitacija i župne povijesti Kanfanara.

Prof. Marko Jelenić je u izlaganju pod naslovom "Nove krize i stari uzroci" pažnju slušatelja usmjerio k smrtnosti na Kanfanarštini između 1826. i 1840. i demografskim kretanjima na Kanfanarštini u razdoblju drugog i trećeg desetljeća XIX. stoljeća, dok je za posljednje predavanje bio zadužen dr. Josip Orbanić čije je predavanje obuhvatilo temu vododopskrbe željeznice na području Kanfanara i Rovinja. U njegovom je izlaganju bilo riječi o parnim kotlovima te bazenima za opskrbu vodom. (N. O. R.)

 


Podijeli: Facebook Twiter