Crtic lovi Oscara za najbolji film

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Može li crtic odnijeti Oscara za najbolji film, raspravljaju ovih dana holivudski kronicari, dok se gradom celuloidnih snova šire glasine o tome da ce medu nominiranima za najprestižniju oskarovsku kategoriju - onu za najbolji film godine, napokon dospjeti i jedan dugometražni animirani film. Prošle godine pricalo se da bi to mogao postici Pixarov "WALL-E", a ove se sve više nagada da bi još jedan Pixarov hit - "Nebo" Petea Doctera, mogao biti taj koji ce uci u povijest. Do sad je, naime, tako što pošlo za rukom samo Disneyevom crticu "Ljepotica i zvijer", no to je bilo 1991. godine, kada nije postojala kategorija animiranog filma.

"Nebu" (Up), neobicnoj prici o letackoj avanturi 78-godišnjaka koji želi izbjeci odlazak u staracki dom i osmogodišnjeg djecaka, u prilog ide otvaranje na festivalu u Cannesu, odlicne kritike i još bolja prolaznost kod publike te cinjenica da ce ove godine za najbolji film biti nominirano cak deset naslova.

Sve velike producentske "animirane" kuce ove godine imaju svoj naslov u utrci, no nominaciji se nadaju i neki manji studiji, kao što je IFC s genijalnim crnohumornim filmom "Max and Mary" Adama Elliota. Focus cak ima dva prijavljena i k tome pomalo mracna filma - "Coralinu" Henryja Selicka i "9" Shanea Ackera, a mnogi smatraju da velike šanse ima i Sony s "Cloudy With a Chance of Meatballs" radenim po popularnoj djecjoj knjizi.

U utrci za nominacije nalaze se i rukom crtani, u kontekstu modernih vremena starinski crtici poput Diseneyevog mjuzikla "The Princess and the Frog", a naravno, po istoj je tehnologiji raden i novi film prvaka svjetske kinematografije Hayaoa Miyazakija "Ponyo", koji ce se suprotstaviti sve dominantnijoj kompjutorskoj animaciji koju predvodi Pixar.


Podijeli: Facebook Twiter