Crteži Miltona Glasera - od promišljanja do glazbe

Veliki interes pokazali i učenici pulskog ŠPUD-a (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)
Veliki interes pokazali i učenici pulskog ŠPUD-a (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Uvijek sam vjerovao da je crtanje najdirektniji način učenja gledanja, tj. promatranja, a možda je upravo sam proces tog učenja ujedno i najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti, kazao je Milton Glaser (1929.), jedan od najvećih živućih svjetskih grafičkih dizajnera, autor čuvenog logotipa I ? NY, u povodu njegove izložbe "Crtanje je promišljanje/Drawing is Thinking", koja je preksinoć - nakon regionalne izložbene turneje u Ljubljani, Beogradu, Cetinju, Sarajevu i Zagrebu - otvorena u pulskoj Galeriji Luka. U svojevrsnom presjeku njegove bogate 50-godišnje karijere, izloženo je 180 radova koje je autor osobno odabrao, kako za svoju posljednju monografiju "Drawing is Thinking", tako i za istoimenu izložbu.

Osim prekjučerašnjeg otvaranja, dobro je bila posjećena i jučerašnja podnevna projekcija dokumentarnog filma o životu i djelu autora "To Inform and Delight" redateljice Wendy Keys. Govoreći prilikom otvorenja izložbe o ovom, kako je rekla, karizmatičnom mudrom i promišljenom ilustratoru i dizajneru, predsjednica istarskog HDLU-a Dorina Vlakančić pojasnila je da radovi nisu odabrani kronološkim redom, ni po tehnici izvedbe, a ni po temi, već ih je sam autor odabrao u namjeri da stvore specifičnu, gotovo muzičku sekvencu koja posjetitelja želi navesti na razmišljanje. 

- Nužno je vraćati se na crtež. Na početku je linija, taj potez koji krene. Dok predajem, uvijek govorim da crtež mora prenijeti duh. Ako ga ne prenese, ostaje mrtva crta na papiru. Crtež treba prestati biti mehanički proces; treba biti refleksija uma, stanje svijesti, naglasio je Andi Pekica.

Izložba u Galeriji Luka otvorena je do 28. ožujka, a njeni su organizatori UBU - Udruga bivših učenika zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, zatim njen bivši učenik, svjetski poznati ilustrator i dizajner Mirko Ilić, umjetnička platforma Organizam; uz lokalnu podršku umjetničke organizacije Fazan i istarskog HDLU-a. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter