Crteži i slike kao mala velika remek-djela

Gorka Ostojić Cvajner i Josip Korošec na otvorenju izložbe
Gorka Ostojić Cvajner i Josip Korošec na otvorenju izložbe

Dani slovenske kulture u Istri nastavili su se sinoć otvaranjem izložbe čiji je autor Josip Korošec "Crteži i slike" koja će se do 5. studenog moći razgledati u Gradskoj galeriji Pula.

Majka Puljanka

Voditelj galerije Eros Čakić zahvalio se autoru što je podario ovako lijepu izložbu nakon čega je riječ uzela predsjednica Slovenskog kulturnog društva Istra Danica Avbelj koja je rekla da želi da se šire slovenska kultura i slovenska riječ i podsjetila da je autorova majka iz Pule.

Povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan koja je napisala predgovor te uz autora postavila izložbu kazala je da joj je Korošec bio profesor na fakultetu nakon čega je dugo godina bio restaurator, a manji dio toga što je izlagao može se vidjeti tu u Puli.

- Kada pogledamo njegov životni put, stvaralački i studijski, na kraju nas možda ne bi trebalo čuditi da su njegovi crteži ne mogu samo reći pedantni, nego i studijski, i s pažnjom razrađeni do najmanjeg detalja. Radi se o različitim studijama koje ponekad sežu do apstrakcije pa kada se udubimo u neki od crteža gubimo pojam o motivu. Korošec sve crta s beskrajnom pažnjom, rekla je Širec Džodan.

Vrhunski intelektualac

- Nalazimo se pred jednim vrhunskim intelektualcem, rekla bih renesansnoga tipa, kazala je dugogodišnja suradnica Dana slovenske kulture, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner. "Korošec je studiozan, pedantan, ima beskrajno puno vještina - biti konzervator, restaurator, profesor povijesti umjetnosti, ravnatelj u važnim institucijama. Počinje od ničega. Ako je nešto ništa ili jest ništa onda je to točka. Točka je svemir, točka do točke je crta, crta je počivalište sveukupne umjetnosti, sveukupnog izraza, geneze umjetničkog izraza gospodina Korošca. Radi na najposnijem i najškrtijem materijalu, a to je papir, a takva je i obična olovka s kojom radi. Znači, askeza do besvijesti iznjedrila je ovu raskoš kojoj večeras svjedočimo. Autor prepoznaje monumentalnost u malom - i žir i kesten i nar postaju svjetovi za sebe zato što Korošec ima bogat svijet u sebi", rekla je Ostojić Cvajner koja bi Korošeca mogla usporediti s nekim autorima poput Renata Percana, ali Korošec izmiče svim tim "bliskostima" na osebujan način koji sjedinjuje intuiciju, osjećajnost, racionalnost i sintezu svih svojih znanja, svih svojih unutarnjih kapitala u minijaturi koji postaju, kako kaže "mala velika remek-djela".

Prisutne su pozdravili i zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko te ministar savjetnik i konzul pri veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu Viktor Mlakar.

U četvrtak "Pesem za eno Drevo"

Dani slovenske kulture u Istri nastavljaju se u četvrtak u 19 sati u galeriji Slovenskog kulturnog društva Istra (Hermana Dalmatina 4, iza Osnovne škole Centar), nastupom Jurija Drevenška, kazališnog glumca Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. On će izvesti program pod nazivom "Pesem za eno Drevo". (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter